Rusia va confisca proprietățile americane de pe teritoriul său

Cătălin Costea |
Data publicării:
Vladimir Putin / Sursa: Kremlin.ru
Vladimir Putin / Sursa: Kremlin.ru

Un decret semnat  de Vladimir Putin joi, 23 mai, permite confiscarea proprietăților americane pentru a compensa prejudiciile cauzate de instanțele de la Washington sau de către guvernul SUA.

Președintele rus a autorizat confiscarea activelor SUA pentru a compensa prejudiciul cauzat statului rus și Băncii Centrale a Rusiei „în legătură cu acțiunile neprietenoase” ale Washingtonului.

Potrivit decretului, statul și Banca Centrală a Rusiei au dreptul de a se adresa justiției dacă, printr-o decizie a autorităților sau instanțelor americane, li se anulează „în mod nerezonabil” drepturile asupra proprietăților pe care le dețin. La rândul său, instanța rusă poate decide cu privire la compensarea prejudiciului. Aceasta înseamnă că proprietatea SUA va fi confiscată și transferată proprietarilor ruși.

Lista bunurilor care pot fi confiscate de la guvern sau de la cetățenii americani include titluri de valoare, acțiuni la capitalul autorizat al companiilor rusești, bunuri mobile și imobile, precum și drepturi de proprietate.

Putin a cerut deja guvernul rus să facă modificările necesare în legislație în termen de patru luni.

Măsura Moscovei este considerată una de retorsiune, întrucât  SUA au anunțat de ceva timp că intenționează să confiște bunurile rusești în cadrul sancțiunilor economice progresive adoptate ca urmare a agresiunii ruse asupra Ucrainei.

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat în timpul unei recente vizite la Kiev că guvernul intenționează să confiște activele rusești din băncile americane pentru a ajuta Ucraina să se apere împotriva agresiunii armate rusești.

Potrivit unui reprezentant al Senatului SUA, în băncile americane sunt înghețate active rusești în valoare de aproximativ 5 miliarde de dolari. La nivel mondial, aceste active sunt de aproximativ 300 de miliarde de dolari, cele mai multe dintre ele - aproximativ 200 de miliarde de euro - fiind blocate în Uniunea Europeană. Toate aceste măsuri au fost luate ca răspuns la războiul agresiv al Federației Ruse împotriva Ucrainei.

În ultimele luni, au existat discuții la nivelul UE în direcția utilizării profiturilor generate de activele ruse blocate de țările uniunii, însă până în prezent nu a fost luată o decizie oficială comunitară.

Cu toate acestea, Parlamentul Estoniei a adoptat în urmă cu o săptămână, pe 16 mai, o lege care va permite ca bunurile persoanelor ruse, înghețate în temeiul sancțiunilor internaționale, să fie folosite pentru a compensa daunele de război cauzate de Federația Rusă în Ucraina.

Guvernul Federației Ruse consideră orice acțiune de retragere a fondurilor rusești, inclusiv a profiturilor din acestea, drept expropriere, care “va avea consecințe”, după cum a declarat pe 22 mai secretarul de presă al președinției ruse Dmitri Peskov.

Citește și: China a sancționat trei giganți americani din industria de apărare. Beijingul interzice vânzarea armelor americane în China

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel