Serghei Riabkov: Rusia va aplica faţă de SUA politici de îngrădire. Moscova se teme de ingerinţe ale Washingtonului în afacerile sale interne

S.I. Catalin / 11 feb 2021 / 15:50

Rusia va aplica faţă de SUA politici de îngrădire pentru a evita ingerinţe ale Washingtonului în afacerile sale interne, a declarat joi viceministrul rus de externe Serghei Riabkov, citat de agenţia EFE.

,,SUA trebuie să devină obiect de politici de îngrădire pentru ţara noastră, pentru a împiedica ingerinţa sa agresivă, orice ingerinţă în afacerile noastre interne'', a spus oficialul rus în timpul unei conferinţe de presă desfăşurată la agenţia rusă de presă RIA Novosti, potrivit Agerpres.

Rusia a respins criticile internaţionale despre încarcerarea opozantului Aleksei Navalnîi, şi în special solicitările Casei Albe ca acesta să fie pus în libertate, calificându-le drept ingerinţă.

Potrivit Moscovei, cazul Navalnîi este o chestiune internă a Rusiei, iar procesul la care acesta a fost supus a fost unul juridic, nu politic. Pe de altă parte, acest opozant rus este considerat de elitele politice de la Moscova drept un agent occidental.

Riabkov a avertizat că Rusia ''va trage concluzii'' din această situaţie, dar a exclus ruperea dialogului în materie de securitate strategică între Washington şi Moscova, faţă de care cea din urmă nu va manifesta ''niciun ermetism''. În acest sens, el a salutat decizia SUA de a dialoga asupra temelor privind securitatea strategică fără a le condiţiona de prezenţa Chinei la masa negocierilor, poziţie susţinută de asemenea de preşedintele rus Vladimir Putin în timpul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al Rusiei.

,,Ne bucurăm să constatăm că noua administraţie (americană) şi-a îndeplinit promisiunile electorale'' prin prelungirea recentă pentru cinci ani a ultimului tratat de dezarmare nucleară rămas în vigoare între Rusia şi SUA, Noul START, a mai spus viceministrul rus.

Moscova pledează pentru extinderea formatului acestor tratative privind stabilitatea strategică prin participarea şi a altor puteri nucleare, inclusiv Franţa şi Marea Britanie. Totuşi, referindu-se la refuzul Chinei de a discuta despre armele sale strategice, Riabkov a notat că ''toate ţările sunt suverane în decizia lor de a participa sau nu la orice fel de discuţii''.

De asemenea, el a negat că Rusia ar fi dispusă ca la aceste tratative să fac unele concesii unilaterale. ''Concesie pentru concesie, compromis pentru compromis. Şi, ca rezultat, un echilibru de interese. Vom examina minuţios cum potenţialele soluţii pot afecta securitatea noastră naţională'', a insistat responsabilul rus.

În privinţa acordului nuclear iranian, el a cerut Washingtonului să revină în această înţelegere fără a cere Teheranului nimic în schimb. El a apreciat că Iranul poate reveni ''rapid'' la aplicarea celor stabilite în acord dacă Washingtonul ''se mişcă în direcţia necesară'', adică revine în acordul din care s-a retras unilateral, şi le-a cerut statelor semnatare ''să le garanteze iranienilor ceea ce au nevoie cel mai mult, facilităţile economice care decurg din respectarea acordului''.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy