Rusia trimite tancuri la frontiera Tadjikistan cu Afganistan pe fondul ofensivei talibanilor

Eduard Pascu |
Data publicării:

Unităţi de tancuri ruse cu baza în Tadjikistan au sosit marţi pe un poligon la frontiera cu Afganistanul, pentru manevre militare în august, pe fondul ofensivei de amploare a talibanilor împotriva forţelor afgane, informează AFP.

"Tanchiştii ruşi de la baza 201 situată în Tadjikistan au efectuat o deplasare de 200 de kilometri dinspre poligonul Liaur spre poligonul Hrab-Maidon, la frontiera cu Afganistanul", a anunţat Ministerul Apărării rus într-un comunicat, transmite Agerpres.

Această deplasare are loc în cadrul exerciţiilor militare prevăzute în această zonă în perioada 5-10 august, la care vor participa forţe militare ale Rusiei, Tadjikistanului şi Uzbekistanului.

Potrivit armatei ruse, echipajele de tancuri T-72 au exersat "protejarea de coloane armate" şi rezistenţa la atacuri ale unor grupări inamice şi la lovituri aeriene. În prezent, ele "pun în funcţiune puncte de comandă, instalează poziţii de tragere şi camuflează echipamentele", adaugă comunicatul.

Într-un mesaj distinct, Ministerul Apărării rus a anunţat organizarea altor exerciţii militare cu Uzbekistanul, din 30 iulie până pe 10 august, la care vor participa 1.500 de soldaţi ruşi şi uzbeci. Exerciţiile vor avea loc în regiunea Surhandaria, la frontiera cu Afganistanul.

Aceste exerciţii au loc în condiţiile în care situaţia se degradează rapid în Afganistan, ţară cu care Tadjikistanul şi Uzbekistanul împart respectiv 1.200 şi 144 de kilometri de frontieră.

De când au lansat, la începutul lunii mai, o ofensivă împotriva armatei afgane în urma începerii retragerii forţelor străine, talibanii au cucerit ample teritorii, în special în nordul şi în vestul Afganistanului.

Rămaşi fără sprijin american, soldaţii afgani au opus o slabă rezistenţă. Peste o mie dintre ei s-au refugiat la începutul lui iulie în Tadjikistan, care a mobilizat 20.000 de rezervişti.

Rusia, putere regională rămasă apropiată de fostele republici sovietice din Asia Centrală, este îngrijorată în legătură cu o posibilă destabilizare în această zonă şi acuză Washingtonul pentru retragerea sa "precipitată".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel