”Rusia trebuie să plătească”. Blinken vorbește despre confiscarea bunurilor Kremlinului

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Armata rusă invadatoare în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Armata rusă invadatoare în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova

”Agresorul plătește”, trebuie să fie principiul care judecă agresiunea Rusiei în Ucraina. Altfel, avem în față un precedent periculos care va încuraja statele agresoare să procedeze similar fără să se teamă de consecințe. ”Rusia trebuie să plătească pentru ceea ce Putin a distrus”, a declarat marți secretarul de stat al SUA Antony Blinken.

Secretarul de stat al SUA a sosit marți dimineață într-o vizită neanunțată în Ucraina. După discuții cu președintele Zelenski, acesta a declarat că armele americane pentru Ucraina sunt pe drum și vor ajunge în curând.

În timpul unui discurs la Universitatea Politehnică din Kiev, Blinken a vorbit și de măsurile luate de SUA pentru a ajuta Ucraina.

”Congresul nostru ne-a dat autoritatea de a confisca bunurile rusești înghețate în Statele Unite. Intenționăm să le folosim (...) Rusia trebuie să plătească pentru ceea ce Putin a distrus, a spus șeful diplomației americane. El s-a referit în acest fel la Legea REPO adoptată de Congres ca parte a pachetului de ajutor pentru Ucraina, care permite confiscarea bunurilor rusești înghețate în valoare de câteva miliarde de dolari.

Blinken a mai anunțat că SUA intenționează să coopereze cu țările G7 pentru a face același lucru cu toate activele rusești.

Declarația lui Blinken privind confiscarea activelor rusești:

Youtube video image

 

”Rusia trebuie să plătească”

 

Oficialul SUA nu a dat în detalii privind modul în care SUA vor pune în practică această măsură de confiscare a activelor rusești.

Trebuie spus că, până acum, Uniunea Europeană a decis să folosească dobânda generată de activele rusești (aproximativ 211 miliarde de euro) pentru a dona Ucrainei peste 3 miliarde de dolari în fiecare an.

Potrivit rapoartelor din presă, SUA doresc ca G7 să decidă să folosească toate profiturile viitoare din aceste active - aproximativ 50 de miliarde de dolari - pentru a le transfera acum în Ucraina. „G7 are capacitatea de a debloca milioane de dolari și de a trimite un mesaj puternic lui Putin că timpul nu este de partea lui ”, a spus Blinken.

În discursul său la universitatea din Kiev, secretarul de stat a vorbit și despre drumul Ucrainei către NATO în contextul summitului din iulie al Alianței de la Washington. ”Apropiem Ucraina de NATO și apoi de apartenența la NATO” a declarat el, anunțând semnarea unui acord de securitate între SUA și Ucraina.

”Ucraina este mult mai mult decât un destinatar de asistență. Soldații tăi se confruntă cu cea mai mare amenințare la adresa securității transatlantice de la sfârșitul Războiului Rece și au la fel de multă experiență în lupta războaielor viitoare ca oricine pe Pământ”, a subliniat diplomatul.

El a mai spus că „drumul către NATO va fi consolidat printr-o serie de acorduri bilaterale care vor îmbunătăți securitatea Ucrainei”. 

”Conform propriului nostru acord pe 10 ani, Statele Unite vor sprijini apărarea și securitatea Ucrainei cu capacități de bază, de la puterea aeriană la apărarea aeriană, de la drone până la deminare. Dacă Rusia sau altcineva atacă Ucraina, vom coopera imediat cu Ucraina la cele mai înalte niveluri”, a anunțat el.

Secretarul de stat al SUA a dezvăluit că acordul SUA-Ucraina va accelera, de asemenea, reconstrucția și extinderea industriei de apărare ucrainene.

”Inovația și ingeniozitatea Ucrainei au fost esențiale pentru succesul acesteia pe câmpul de luptă; au descoperit cum să folosească vechile lansatoare sovietice pentru a lansa rachete de apărare aeriană americane și alte aliate și au fost produse noi tipuri de drone aeriene și maritime care pot evita în mod eficient detectarea”, a spus el.

În discursul său, Blinken și-a exprimat opinia că „întărirea Ucrainei va fi un argument important în viitoarele negocieri cu Rusia” pentru o pace cu adevărat justă și de durată în Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel