Rusia testează intens avioanele F-16 românești și pe cele aliate: De la începutul invaziei din Ucraina au avut loc 153 de misiuni

Două avioane de tip F-16 Fighting Falcon românești, deasupra Mării Negre. Sursă foto: Forțele Aeriene Române via NATO Allied Air Command
Două avioane de tip F-16 Fighting Falcon românești, deasupra Mării Negre. Sursă foto: Forțele Aeriene Române via NATO Allied Air Command

Peste 153 de misiuni de Poliție Aeriană Întărită efectuate din România, au avut loc în bazinul Mării Negre de la începutul invaziei ruse la scară largă asupra Ucrainei.

Cifrele au fost publicate de către Ministerul Apărării Naționale, la solicitarea postului de televiziune Antena 3 CNN. 

Potrivit sursei citate, la aceste misiuni au participat aeronave ale Forțelor Aeriene Române, precum și aeronave aliate care efectuează misiuni de poliție aeriană în țara noastră.

În ceea ce privește misiunile aliate, cea mai „aglomerată” perioadă au avut-o britanicii. Royal Air Force au ajutat ROAF în 38 de misiuni. Britanicii sunt urmați de italieni cu 27 de misiuni. Totodată, canadienii au participat și ei la o misiune de interceptare.

Majoritatea misiunilor de interceptare au implicat aeronave ale Federației Ruse care se apropiau de spațiul aerian al României, dar există și misiuni în care aeronave civile au avut nevoie de coordonare, după ce comunicațiile au fost întrerupte ori din cauza unor alerte false cu bombă.

Important de precizat e că, potrivit Ministerului Apărării Naționale, niciun avion rus nu a violat spațiul aerian al României.

La misiunile de poliție aeriană participă avioane F-16 Fighting Falcon românești, dar și bătrânele noastre MiG-21 LanceR. Misiunile sunt efectuate cu sprijinul aliaților care se află la Mihail Kogălniceanu în sistem rotativ.

În ceea ce privește MiG-21 LanceR, după ce MApN a suspendat în luna aprilie zborurile acestor avioane, a căror resursă a fost prelungită de mai multe ori, Ministerul Apărării a revenit asupra deciziei în luna mai, când zborurile au fost reluate. Avioanele urmează să fie scoase din serviciul Forțelor Aeriene Române pe data de 15 mai 2023.

 

În următoarele luni Eurofighter italiene și F-18 spaniole vor efectua alături de F-16 românești misiuni de poliție aeriană

 

2. F-16, Româ... (f-16-romania_99938300.jpg)

F-16, România. Sursă foto: MApN

Aeronavele Eurofighter Typhoon ale aviaţiei italiene şi cele F-18 spaniole vor executa împreună cu Forţele Aeriene Române misiuni de poliţie aeriană întărită şi misiuni în cadrul conceptului Vigilenţa Aeriană Întărită, sub comanda NATO, în următoarele patru luni.

Ceremonia de certificare a avut loc la finalul săptămânii trecute.

Desfășurarea italiană va dura până în iulie, iar desfășurarea spaniolă se va încheia în martie.

Este cea de-a treia misiune în ţara noastră a Forţelor Aeriene Italiene, după cele executate în anii 2019 şi 2021, în timp ce aliaţii spanioli sunt pentru prima oară când România. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel