Kremlinul merge maximal și pune pe masă condiții de pace greu de acceptat de Kiev

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Paradă militară în Piața Roșie, cu ocazia zilei de 9 mai. Foto: Kremlin
Paradă militară în Piața Roșie, cu ocazia zilei de 9 mai. Foto: Kremlin

Conflictul din Ucraina ar putea fi soluționat dacă Kievul ar opta din nou pentru statutul său neutru, dacă s-ar recunoaște „noile realități teritoriale” și s-ar declara limba rusă ca limbă de stat, după cum a declarat adjunctul ministrului rus de externe Mihail Galuzin într-un interviu publicat sâmbătă în presa rusă.

Vorbind cu agenția de presă TASS, diplomatul a declarat  că Moscova „este convinsă că un acord de pace va fi posibil doar dacă Forțele Armate ucrainene încetează ostilitățile, iar transporturile de arme occidentale sunt oprite”.

Acesta a subliniat, de asemenea, că, pentru a obține o pace durabilă, Ucraina „trebuie să revină la un statut său neutru, de țară nealiniată” și să „refuze să se alăture NATO și UE”, adăugând că Kievul ar trebui să recunoască „noile realități teritoriale” care au apărut după ce populația locală “și-a exercitat dreptul la autodeterminare.”

Potrivit mediei ruse, diplomatul s-a referit “la toate cele patru foste regiuni ucrainene care au votat cu o majoritate covârșitoare să se alăture Rusiei în referendumurile publice din toamna trecută, precum și Crimeea.”

Galuzin a precizat că un alt element esențial pentru un acord de pace este angajamentul Kievului de a respecta drepturile populației de limbă rusă a țării și ale altor minorități.

„Limba rusă ar trebui să fie desemnată ca limbă de stat la nivel legislativ. Este necesar să ne asigurăm că drepturile fundamentale ale omului, inclusiv libertatea de credință, sunt respectate în Ucraina”, a subliniat acesta.

Imediat, în cursul zilei de ieri, Mihail Podolyak, un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a criticat condițiile Moscovei, publicând propria listă de condiții a Kievului. Acestea includ în principal retragerea imediată a tuturor trupelor ruse de pe întreg teritoriul Ucrainei, inclusiv din Crimeea și judecarea criminalilor de război și despăgubiri pentru pagubele produse prin invadarea țării.

În urmă cu câteva zile, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că, deși Moscova nu dorește înghețarea conflictului din Ucraina, în prezent nu există condiții preliminare pentru un acord de pace, subliniind că Kievul a blocat orice discuții cu actuala conducere rusă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel