Rusia a anunțat că a respins o ofensivă de amploare cu opt batalioane a Ucrainei pe direcția Donețk. S-ar fi încercat străpungerea frontului și la Zaporojie

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Frontul ucrainean în iunie 2023. Foto: ISW
Frontul ucrainean în iunie 2023. Foto: ISW

Reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, general locotenent Igor Konașenkov, a anunțat, pe 05.06.2023, că militarii ruși ar fi oprit ofensiva Forțelor Armate ale Ucrainei în direcția Donețk de Sud.

“În dimineața zilei de 04 iunie, inamicul a lansat o ofensivă de amploare în cinci sectoare ale frontului în direcția Donețk de Sud, prin introducerea în luptă a brigăzilor mecanizate 23 și 31 din rezervele strategice ale Forțelor Armate ale Ucrainei, cu sprijinul altor unități și subunități militare”, a declarat Konașenkov, citat de agenția de presă Interfax.

“În total, în acțiunile ofensive au fost implicate șase batalioane mecanizate și două de tancuri ale inamicului. Scopul acestuia a fost să spargă apărarea noastră în cel mai vulnerabil, în opinia sa, sector al frontului. Inamicul nu și-a atins obiectivele și nu a avut succes”, a spus Konașenkov.

“Ca urmare a intervenției Grupării de trupe Est, pierderile Forțelor Armate ale Ucrainei s-au ridicat la peste 250 de persoane, 16 tancuri, trei mașini de luptă ale infanteriei și 21 de vehicule blindate”, a adăugat Konașenkov.

 

Rușii spun că Gherasimov s-a aflat în unul din punctele de comandă din Donețk

 

După cum a menționat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, pe parcursul confruntărilor, comandantul Grupării întrunite de trupe ruse participante la așa-zisa operație militară specială, șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, general de armată Valeri Gherasimov, s-a aflat în unul dintre punctele de comandă înaintate de pe direcția Donețk de Sud.

Pe de altă parte, șeful mișcării “Suntem împreună cu Rusia”, Vladimir Rogov, a anunțat că, în cursul zilei de duminică, armata ucraineană, împreună cu mercenari polonezi, a încercat să străpungă frontul din Regiunea Zaporojie, în zona raionului Vremevsky, dar a fost respinsă de trupele ruse, pierzând cel puțin zece echipamente și aproximativ 50 de luptători.

Rogov a postat pe canalul său de Telegram că încercarea ofensivă a militarilor ucraineni a fost făcută duminică, în jurul prânzului, fiind precedată de acțiuni de cercetare. Potrivit acestuia, luptele s-au desfășurat în zona așezărilor Novodarovka și Rovnopol, precum și în sudul și sud-vestul localității Vremevka.

După cum a informat Rogov, aproximativ două companii de infanterie motorizată și peste 15 vehicule blindate, inclusiv tancuri T-72, vehicule blindate americane M113 și mașini de luptă ale infanteriei au participat la atac. Acesta a fost executat nu numai de unități obișnuite ale Forțelor Armate ale Ucrainei, ci și mercenari polonezi din Grupul al Treilea de Asalt al Corpului Polonez, potrivit propagandei ruse.

Potrivit lui Rogov, luptele au durat aproximativ două ore, timp în care ucrainenii au înaintat aproximativ două sute de metri. Luptătorii ruși din cadrul Armatei 5 arme întrunite au primit sprijin din partea Forțelor Aerocosmice și artilerie. În urma bătăliei, partea ucraineană a pierdut 50 de militari, două tancuri și cel puțin zece vehicule blindate.

 

E posibil ca acțiunea din dimineața zilei de duminică să reprezinte tot o pregătire a contraofensivei

 

Comentariul autorului: De mai multe luni, în Ucraina se vorbește despre pregătirea unei contraofensive împotriva trupelor ruse, care ar viza recuperarea teritoriilor ocupate de către Rusia.

În ultimele zile, chiar președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a anunțat faptul că partea ucraineană a finalizat pregătirile pentru contraofensivă.

Deocamdată, nu este clar dacă acțiunile declanșate de către militarii ucraineni în dimineața zilei de duminică reprezintă începutul contraofensivei, așa cum par să susțină reprezentanții ruși, sau sunt doar activități premergătoare în vederea declanșării acesteia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel