Rusia spune că livrarea avioanelor Mirage 2000 Ucrainei arată că Franța e pregătită să intre direct într-un război împotriva sa

Darius Muresan |
Data publicării:
Avion francez Mirage 2000D, în cadrul exercițiului NATO Frisian Flag 2019
Avion francez Mirage 2000D, în cadrul exercițiului NATO Frisian Flag 2019

Declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron privind intensificarea sprijinului militar pentru Ucraina sugerează că Franța este "pregătită să participe direct la conflict", a afirmat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează Agerpres, citând AFP. E vorba de anunțul Parisului care a confirmat oficial că va livra avioane Mirage 2000 Ucrainei.

"Să spunem că dl Macron dă dovadă de un sprijin absolut pentru regimul ucrainean și declară că Republica Franceză este gata să participe direct la conflictul militar", a declarat Peskov pentru agențiile de presă ruse.

El a calificat declarațiile președintelui francez drept "extrem de provocatoare", subliniind că acestea ar putea "crește tensiunile pe continent" și nu ar aduce nimic pozitiv.

Emmanuel Macron a anunțat miercuri seară o "nouă cooperare" cu Kievul, menționând că Franța va furniza avioane Mirage 2000-5, iar piloții ucraineni vor veni în Franța pentru formare începând din vară, cu obiectivul de a fi pregătiți până la sfârșitul acestui an. De asemenea, Franța propune instruirea a 4.500 de soldați ucraineni pe teritoriul său, insistând că aceste măsuri nu reprezintă un "factor de escaladă".

"A instrui pe cineva în vest, care este o zonă liberă în Ucraina, nu este agresiv", a explicat Macron.

Tensiunile franco-ruse au escaladat după ce președintele francez a menționat posibilitatea trimiterii de instructori francezi în Ucraina și nu a exclus trimiterea de soldați francezi. În replică, Kremlinul a avertizat că soldații francezi ar putea fi vizați dacă vor fi trimiși în Ucraina.

 

Mirage 2000 și F-16 pentru Ucraina

 

Mirage 2000 e primul avion occidental confirmat că va fi donat Ucrainei, după F-16 americane așteptate în această vară. 

Franța trece printr-un proces de înlocuire a Mirage 2000 cu Rafale.

Amintim că în ianuarie 2024, Comandamentul Forțelor Aeriene Ucrainene, Mikola Oleshchuk, a declarat într-un comunicat că avionul de luptă multi-rol F-16 este o prioritate absolută, dar nu este exclus ca pe ''cerul ucrainean'' să apară și avionul american A-10 Thunderbolt II și cel francez Mirage-2000D.

La momentul respectiv, Oleshchuk a ţinut să precizeze ca "este posibil ca, de ce nu, capacitățile de luptă ale bombardierelor Su-24M să fie susținute de avioane Mirage-2000D".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel