Rusia și Ucraina s-au lovit masiv în această noapte. O rachetă rusă a intrat în spațiul Poloniei iar avioane F-16 poloneze au fost ridicate

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 poloneze, foto: Forțele Aeriene din Polonia via NATO
Avioane F-16 poloneze, foto: Forțele Aeriene din Polonia via NATO

Surse ucrainene au informat că, în cursul nopții de 24.03.2024, trupele ruse au executat un nou atac masiv cu rachete și drone asupra teritoriului Ucrainei. Potrivit informațiilor preliminare, au fost lovite, în principal, regiunile din vestul Ucrainei și zona Kievului. În cursul atacului Polonia a ridicat în aer mai multe avioane F-16 iar o rachetă a pătruns în spațiul aerian al Poloniei preț de un minut.

Atacul vine după ce Ucraina a lansat o ploaie de rachete Storm Shadow peste Crimeea și a lovit numeroase obiective militare ale Rusiei.

 

După ce Ucraina a lovit masiv Crimeea ocupată, rușii au lansat zeci de rachete din bombardiere Tu-95MS, dar au lovit și cu drone

 

2. Foto: Tu-9... (7754375490_27d60067d3_o_99239800.jpg)

Foto: Tu-95 / Andrey Belenko, flickr

Pe rețelele de socializare au fost postate mesaje despre evoluția bombardierelor strategice rusești de tip Tu-95MS. Conforma datelor disponibile, până la 14 aeronave de acest tip au fost ridicate în aer, atacul fiind efectuat din două direcții. În același timp cu rachetele, pe cerul Ucrainei au apărut și dronele kamikaze Geran (Shahed).

După cum au informat Forțele Aeriene ale Ucrainei, aproximativ la ora 05:30, două grupuri de rachete au pătruns în spațiul aerian ucrainean din direcția nord, îndreptându-se spre Kiev. O parte dintre acestea au atacat capitala Ucrainei, iar altele s-au îndreptat spre Regiunea Vinnytsa. Ulterior, sursele ucrainene au raportat explozii la Kiev și în Regiunea Hmelnițki. Primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că un incendiu a izbucnit în districtul Desnyansky, după ce în zonă au căzut fragmente de rachete.

Rachetele care se deplasau spre Regiunea Hmelnițki și-au schimbat cursul și s-au îndreptat spre regiunile din vestul Ucrainei. În același timp, un alt grup de rachete a zburat la Kiev din Regiunea Cernigov, despărțindu-se din nou. Unele dintre acestea au mers către Regiunea Zhytomyr. De asemenea, mai multe rachete au fost observate în Regiunile Rivne și Ternopil, dar nu există informații despre eventuale explozii. Cu toate acestea, au fost semnalate lovituri la Lvov, iar în oraș și în regiune s-au auzit explozii. Nu se știe încă ce obiective au fost atacate.

Înainte de atacul cu rachete, dronele kamikaze Geran-2 au intrat în Ucraina, deschizând apărarea antiaeriană. Atacul cu rachete propriu-zis a început în jurul orei 05:00. Lovitura principală a fost îndreptată spre Regiunea Lvov, unde au fost semnalate până la 10 explozii. Primarul orașului, Sadovyi, a spus că regiunea a fost atacată cu 20 de
rachete și 7 drone, care au vizat instalațiile energetice.

 

Polonia a ridicat în aer avioane F-16. O rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al Poloniei 

 

3. Sursă foto... (f-16-polonia_20756500.jpg)

Sursă foto: Ministerul Apărării din Polonia

Din cauza prezenței rachetelor rusești în vestul Ucrainei, Polonia a ridicat din nou în aer mai multe avioane de vânătoare F-16 poloneze și aliate.

Reprezentanții militari polonezi au acuzat chiar că una dintre rachetele rusești a pătruns în spațiul aerian al Poloniei, în apropierea orașului Osedow din voievodatul Lublin, și a rămas acolo mai puțin de un minut. Aceștia au precizat că “au fost lansate toate procedurile necesare pentru asigurarea securității spațiului aerian”.

Ultima dată când avioanele de pe teritoriul Poloniei au reacționat la activitățile desfășurate de Aviația cu rază lungă de acțiune din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse pe teritoriul Ucrainei a fost pe 21 martie.

În dimineața zilei de 24 martie, Forțele Aeriene ale Ucrainei au confirmat atacurile rusești din timpul nopții. Potrivit statisticilor prezentate de oficialii militari ucraineni, armata rusă a întrebuințat:

- 29 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 de la bordul a 14 bombardiere strategice Tu-95MS (zona de lansare Engels - Federația Rusă);

- 28 de drone de atac Shahed (zone de lansare Primorsko-Akhtarsk și Cap Chauda - Crimeea).

În respingerea atacului rusesc au fost implicate unități de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene și Forțelor Terestre, grupuri mobile de foc și echipamente de razboi electronic aparținând armatei ucrainene.

Acestea au reușit să distrugă 43 de ținte aeriene, între care:

- 25 de drone de atac Shahed-136/131;

- 18 de rachete de croazieră Kh-101/Kh-555.

Țintele au fost doborâte pe teritoriile Regiunilor Dnipropetrovsk, Herson, Mykolaiv, Odesa, Sumy, Kiev, Volyn și Lvov.

 

A fost al treilea atac masiv cu rachete și drone din ultimele patru zile desfășurat de Rusia în Ucraina

 

4. Distrugeri... (distrugeri-ucraina_99812500.jpg)

Distrugeri în Ucraina provocate de războiul rus împotriva Ucrainei. Foto: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Comentariul autorului: Atacul executat în cursul nopții de trupele ruse asupra Ucrainei a fost al treilea atac masiv cu rachete și drone din ultimele patru zile.

După o pauză de mai multe săptămâni, loviturile aeriene de amploare au fost reluate pe 21 martie, când au fost lansate două rachete balistice și 29 de rachete de croazieră. Forțele Aeriene ale Ucrainei au informat că toate rachetele au fost doborâte de către mijloacele de apărare antiaeriană.

Ulterior, pe 22 martie, a fost executat cel mai puternic atac aerian asupra unor ținte de pe teritoriul ucrainean de la începutul conflictului, fiind întrebuințate 151 de rachete și drone. Partea ucraineană a informat că a reușit să intercepteze 92 de ținte aeriene, între care 55 de drone.

În noaptea de 23 martie, trupele ruse au continuat seria de atacuri în Ucraina, însă acestea au avut o amploare mai redusă, fiind folosite doar 34 de drone Geran-2, din care au fost doborâte 31.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel