Rusia și China anunță un parteneriat istoric împotriva SUA. Putin și Xi au bătut palma inclusiv în domeniul energetic și tehnologic

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine de la un exercițiu ruso-chinez. Sursă foto: Xinhua
Imagine de la un exercițiu ruso-chinez. Sursă foto: Xinhua

Președintele chinez Xi Jinping l-a găzduit pe omologul său rus Vladimir Putin, în ziua deschiderii Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing 2022.

Într-o declarație comună, China și Rusia au afirmat că noua lor relație este superioară oricărei alianțe politice sau militare din perioada Războiului Rece, scrie DC News, care citează Reuters.

 

'Prietenia dintre cele două state nu are limite'

 

'Prietenia dintre cele două state nu are limite, nu există zone «interzise» de cooperare”, au declarat aceștia, anunțând planuri de a lucra împreună într-o serie de domenii, inclusiv spațiu, schimbări climatice, inteligență artificială și controlul internetului.

Acordul și calendarul său simbolic, la JO găzduite de China pe care Statele Unite ale Americii le-au supus unui boicot diplomatic, au consfințit cea mai puternică dovadă de până acum a modului în care cei doi vecini își consolidează legăturile, într-o perioadă de tensiuni majore în relațiile lor cu Washington.

Cele două puteri s-au sprijinit una pe cealaltă în punctele cheie din centrul marilor tensiuni globale:

Rusia și-a exprimat sprijinul pentru poziția Beijingului potrivit căreia Taiwan este o parte inalienabilă a Chinei și opoziția față de orice formă de independență a insulei. Mai mult, Moscova și Beijingul și-au exprimat opoziția față de alianța AUKUS dintre Australia, Marea Britanie și Statele Unite, declarând că aceasta crește pericolul unei curse a înarmărilor în regiune.

China s-a alăturat Rusiei pentru a solicita încetarea extinderii NATO și și-a susținut cererea de garanții de securitate din partea Occidentului, probleme aflate în centrul confruntării Moscovei cu Statele Unite și aliații săi asupra Ucrainei.

Cele două țări și-au exprimat îngrijorarea cu privire la 'avansarea planurilor SUA de a dezvolta apărarea antirachetă globală și de a-și desfășura elementele în diferite regiuni ale lumii, combinată cu dezvoltarea capacității de arme non-nucleare de înaltă precizie pentru lovituri de dezarmare și alte obiective strategice'.

Pe de altă parte, fără a numi Washingtonul, Rusia și China au criticat încercările 'anumitor state' de a stabili o hegemonie globală, de a favoriza confruntarea și de a-și impune propriile standarde de democrație.

Dmitri Trenin de la Centrul Carnegie din Moscova a spus, citat de Reuters, faptul că declarația a marcat o evoluție importantă a legăturilor și 'duce înțelegerea chino-rusă la nivelul unui front comun pentru a respinge presiunile SUA asupra Rusiei și Chinei în Europa, Asia și la nivel global'.

 

Ce se întâmplă în domeniul gazelor naturale

 

Între timp, giganții energetici de stat rusi Gazprom și Rosneft au convenit vineri noi acorduri de furnizare de gaze și petrol cu ​​Beijing, în valoare de zeci de miliarde de dolari, mai arată Reuters.

'Petrolierii noștri au pregătit noi soluții foarte bune privind aprovizionarea cu hidrocarburi către Republica Populară Chineză', a declarat Vladimir Putin la întâlnirea cu Xi Jinping.

'Și s-a făcut un pas înainte în industria gazelor, mă refer la un nou contract privind furnizarea a 10 miliarde de metri cubi pe an Chinei din Orientul Îndepărtat al Rusiei', a mai spus Vladimir Putin.

Rusia trimite gaze către China, prin conducta sa Power of Siberia, care a început să pompeze gaze în anul 2019, și prin transportul de gaz natural lichefiat (GNL). Rusia a exportat 16,5 miliarde de metri cubi de gaz în China în anul 2021.

Conform unui acord anterior între cele două state, capacitatea de transport a gazului ar trebui să crească la 38 de miliarde de metri cubi până în anul 2025.

 

Tehnologie și energie

 

În domeniul tehnologiei, Rusia și China au evidențiat că sunt pregătite să consolideze cooperarea în domeniul inteligenței artificiale și al securității informațiilor.

Cele două state au spus că ele consideră că 'orice încercări de a-și limita dreptul suveran de a reglementa segmentele naționale ale internetului și de a asigura securitatea lor sunt inacceptabile'.

Acordurile valorifică eforturile lui Putin de a diversifica exporturile rusești de energie în afara Occidentului, care au început la scurt timp după ce acesta a venit la putere în 1999. De atunci, Rusia a devenit principalul furnizor de energie al Chinei și și-a redus dependența de Occident pentru venituri.

Kremlinul a transmis că cei doi președinți au discutat și despre necesitatea extinderii comerțului cu monedele naționale din cauza impredictibilității în jurul utilizării dolarului.

Președintele american Joe Biden a declarat că, printre sancțiunile pe care SUA intenționează să le aplice Rusiei în cazul unei invazii asupra Ucrainei, ar putea fi interzicerea de a efectua tranzacții cu dolari pentru companiile rusești.

Moscova neagă orice astfel de intenție, dar a acumulat deja peste 100.000 de soldați în apropierea graniței cu Ucraina pentru a atrage atenția Occidentului și a insista asupra cererilor sale de garanții de securitate.

Livrările de gaze din China nu sunt direct legate de exporturile de gaze rusești către Europa, iar mai mult gaz rusesc pentru Beijing nu înseamnă automat mai puțin pentru Europa. Cu toate acestea, gazele servesc lui Putin drept o sursă suplimentară de venituri pe fondul amenințării tot mai mari cu sancțiunile SUA și UE.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel