Rusia securizează Arctica. Flota rusă de Nord va fi dotată cu rachete hipersonice Kinzhal

Ionel Copcea |
Data publicării:
Avioane de tip Su-57 considerate de Rusia - generația a V-a
Avioane de tip Su-57 considerate de Rusia - generația a V-a

Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 15.12.2020, citând surse din mediul militar, că a fost luată decizia înzestrării Aviației navale a Flotei de Nord cu complexul de rachete hipersonice Kinzhal. Pregătirea personalului și infrastructurii pentru deservirea și exploatarea armamentelor hipersonice va începe în cursul anului viitor. Experții militari ruși apreciază că, în acest fel, Flota de Nord va primi un mijloc de descurajare strategică și un instrument pentru demonstrarea puterii în regiunea arctică.

Geografie extinsă

 

Rolul de purtător al rachetelor hipersonice Kinzhal este jucat de avionul de vânătoare și interceptare MiG-31. Flota de Nord dispune în prezent de o escadrilă dotată cu astfel de aeronave în cadrul Regimentului 98 Aviație Mixtă - Monchegorsk din Peninsula Kola, care aparține Armatei 45 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană. Complexul Kinzhal ar putea fi însă introdus în dotarea unei noi unități de aviație, despre ale cărui planuri de înființare a informat anterior Izvestia.

Șeful Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, general de armată Valeri Gherasimov, a declarat anterior că testarea rachetei Kinzhal a fost efectuată cu succes în poligoane cu diverse condiții climatice, inclusiv în zona arctică. Acesta a informat, de asemenea, despre dezvoltarea rețelei de aerodromuri pentru extinderea geografiei de întrebuințare a rachetei.

La începutul acestui an, comandantul Trupelor Regiunii Militare Centru, general colonel Aleksandr Lapin, a vorbit despre planurile de dotare cu complexe de rachete hipersonice, până în anul 2024 a Regimentului 712 Aviație de Vânătoare din Kansk. Izvestia a scris deja despre faptul că există planuri de formare a unor escadrile dotate cu complexe Kinzhal și în alte unități dotate cu avioane de vânătoare MiG-31.

Începând din anul 2021, Flota de Nord va primi statut de Regiune Militară și va deveni a cincea regiune a Forțelor Armate. În zona de responsabilitate a noii structuri de va afla Regiunea Arctică, tot litoralul arctic al Federației Ruse și ruta maritimă de nord. În sfera de activități a navelor sale este inclus, de asemenea, și Oceanul Atlantic. Racheta hipersonică Kinzhal este capabilă să execute atacuri asupra unor ținte aflate la distanțe de până la 2.000 de kilometri. În raza sa de acțiune vor intra statele din peninsula scandinavă, statele baltice și cea mai mare parte a rutei maritime de nord. Trebuie spus faptul că racheta Kinzhal are nu numai viteză hipersonică, ci și manevrabilitate în zbor. Militarii consideră că acest lucru o face invulnerabilă față de mijloacele existente și de perspectivă de apărare antiaeriană și antirachetă. 

“Flota de Nord a fost întotdeauna o mare unitate operativ-strategică, care asigură securitatea țării nu numai în Oceanul Înghețat de Nord, ci și în teatrul de acțiuni militare din Oceanul Atlantic”, a declarat pentru Izvestia fostul comandant de submarin, contraamiral Vsevolod Khmyrov.

În zona sa de responsabilitate se află Marea Norvegiei și tot ce este situat la sud de aceasta în Oceanul Atlantic. În mod tradițional, Flota de Nord asigură securitatea rutei maritime de nord, care face legătura între Europa și Extremul Orient. Astfel, forțele sale trebuie să fie gata nu numai pentru întrebuințarea în luptă în zonele de litoral, ci și la distanțe mari de acestea. De aceea, la construcția flotei, statul trebuie să respecte principiul echilibrului sistemelor de armament. Este vorba despre combinarea forțelor de la suprafața apei, subacvatice, terestre, aeriene și cosmice.

“În ultima perioadă, a crescut activitatea NATO în Regiunea Arctică și, în consecință, Rusia trebuie să-și întărească forțele de la frontierele nordice”, a adăugat expertul.

“Pentru orice stat maritim, flota reprezintă o armă puternică, chiar și pe timp de pace. Funcțiile sale includ, între altele, operații pentru demonstrarea forței”, a explicat contraamiralul.

 

Armamente de descurajare

 

Racheta Kinzhal cu bazare aeriană reprezintă una din noile categorii de armamente strategice. Președintele Vladimir Putin a vorbit despre ele în mesajul său către Adunarea Federală din anul 2018.

În jurnalul Gândirea Militară al Ministerului rus al Apărării, racheta hipersonică Kinzhal a fost denumită un armament destinat pentru îndeplinirea de misiuni strategice, în faza pre-nucleară a conflictelor la scară largă. Aceasta a fost concepută pentru distrugerea obiectivelor de importanță critică ale adversarului, inclusiv a infrastructurii militare, precum și a nodurilor conducerii de stat. Însăși prezența sa în serviciul de luptă este denumită un factor de descurajare strategică non-nucleară, capabil să prevină sau să oprească acțiunile ostile ale adversarilor împotriva Federației Ruse.

“Un astfel de produs va fi util pe orice direcție”, a declarat pentru Izvestia fostul comandant al Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană, general locotenent Valeri Gorbenko.

“Este vorba despre un armament puternic, de care alte state nu dispun încă. De pe aerodromurile Flotei de Nord, complexele hipersonice vor acoperi nu numai teritoriile nordice, ci și pe cele de nord-vest. În prezent, pur și simplu nu există mijloace de apărare antiaeriană, care ar putea intercepta racheta Kinzhal. Prin urmare, dacă va fi necesar, aceste rachete își vor îndeplini în mod eficient misiunile încredințate”, a precizat Gorbenko.

O escadrilă formată din 10 avioane dotate cu rachete hipersonice Kinzhal există, deocamdată, doar în Regiunea Militară Sud. Aceasta se află în serviciul de luptă experimental începând din luna decembrie 2017.

În primul an de exploatare, militarii au efectuat peste 380 de zboruri legate de patrularea deasupra Mării Negre și Mării Caspice. Ulterior, Ministerul rus al Apărării a informat despre mai multe lansări ale rachetelor Kinzhal în timpul unor exerciții majore. Avioanele dotate cu aceste rachete au desfășurat activități comune cu noile avioane de vânătoare Su-57, dar și cu bombardiere cu rază lungă de acțiune ale Aviației Strategice.

După cum au anunțat reprezentanții militari ruși, avionul MiG-31K este capabil să coopereze și cu alte categorii de tehnică. Astfel, avionul de cercetare radioelectronică modernizat Il-20M poate să transmită, pe canale protejate de comunicații, date pentru indicarea țintelor direct pentru rachetele Kinzhal.

Împreună cu complexele hipersonice cu bazare aeriană, în anul 2018 au mai fost anunțate alte cinci categorii de armamente strategice.

Între acestea se află racheta de croazieră Burevestnik cu propulsie nucleară și bătaie nelimitată. De asemenea, pentru orbirea sateliților de cercetare ai adversarului a fost dezvoltat laserul Peresvet.

Complexele de rachete Avangard cu blocuri hipersonice au fost introduse deja în dotarea trupelor. În același timp, continuă testarea rachetelor balistice intercontinentale grele de tip Sarmat, capabile să lovească în orice punct cu ogive nucleare multiple.

Forțele de submarine vor primi în dotare aparate fără pilot Poseidon, cu propulsie și cu blocuri de luptă nucleare.

Toate aceste categorii de tehnică au fost dezvoltate în calitate de instrumente pentru descurajarea strategică, în replică la retragerea SUA din acordul privind apărarea antirachetă și din alte înțelegeri privind limitarea armamentelor.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel