Rusia se va asigura că drepturile lui Igor Dodon vor fi respectate

Sursă foto: Igor Dodon Facebook
Sursă foto: Igor Dodon Facebook

Rusia se va asigura că drepturile fostului preşedinte prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, reţinut marţi la Chişinău pentru trădare şi corupţie, vor fi respectate, a declarat miercuri ministrul-adjunct al afacerilor externe al Federaţiei Ruse, Andrei Rudenko, informează AFP, conform Agerpres.

"Considerăm că aceasta este o problemă internă a Republicii Moldova. Cu toate acestea, nu am vrea ca autorităţile aflate la putere (în republică) să înceapă să-şi regleze conturile cu foşti concurenţi politici, profitând de situaţia actuală", a spus înaltul diplomat rus, citat de agenţii de presă din Rusia.

"De aceea, ne vom asigura cu atenţie că drepturile lui (Igor) Dodon în cadrul procedurilor judiciare sunt respectate şi conforme normelor internaţionale", a subliniat Rudenko.

 

Dodon a fost arestat pentru trădare și corupție



Marţi, Igor Dodon, suspectat de trădare şi corupţie, a fost reţinut pentru 72 de ore, după ce mai multe percheziţii au fost întreprinse la domiciliul şi la birourile fostului preşedinte al Republicii Moldova, fostă republică sovietică unde luptele interne dintre prooccidentali şi proruşi s-au accentuat de la declanşarea agresiunii militare ruse în Ucraina.

Anchetatorii îl suspectează pe Dodon că a primit în 2019 bani din partea unui oligarh şi aliat politic, Vlad Plahotniuc, care de atunci a fugit din Republica Moldova şi este vizat de sancţiuni americane.

Igor Dodon a fost preşedintele Republicii Moldova din 2016 până în 2020 şi a fost susţinut în mod deschis de Moscova.

După numeroase scandaluri în care a fost implicat Dodon, pe fondul corupţiei şi sărăciei endemice din Republica Moldova, preşedinta proeuropeană Maia Sandu a câştigat în 2020 alegerile prezidenţiale şi în 2021 pe cele legislative, ancorându-şi ferm puterea, scrie AFP.

De la declanşarea ofensivei ruse, Chişinăul şi-a manifestat sprijinul ferm pentru Kiev. Republica Moldova primeşte refugiaţi ucraineni, şi-a depus candidatura de aderare la UE şi a obţinut promisiunea europeană pentru o creştere a ajutorului militar.

Republica Moldova, unde se află Transnistria, teritoriu separatist prorus ce se învecinează cu Ucraina, se teme că Moscova ar putea să o aleagă drept următoarea ţintă. Cu atât mai mult cu cât regiunea secesionistă susţine că a fost vizată în aprilie de tiruri de răzbunare din partea Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel