Rusia se pregătește și de lupta de pe frontul juridic. Miza sunt sutele de miliarde blocate în băncile occidentale

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine concept a propagandei ruse pentru a promova invadarea neprovocată a Ucrainei. Foto: Ministerul rus al Apărării
Imagine concept a propagandei ruse pentru a promova invadarea neprovocată a Ucrainei. Foto: Ministerul rus al Apărării

Autoritățile ruse se pregătesc de proceduri judiciare în cazul confiscării activelor Băncii Centrale a Federației Ruse înghețate de țările occidentale după invazia din Ucraina. după cum a informat Bloomberg citând surse ruse.

Oficialii ruși, vorbind sub rezerva anonimatului, au declarat agenției că Banca Centrală este aproape de a încheia un acord cu firme internaționale de avocatură pentru a reprezenta interesele Rusiei în eventualitatea unui litigiu. Mai mult, autoritățile ruse au comandat deja rapoarte de expertiză care analizează legislația relevantă din străinătate și precedentele din alte țări sau situații similare.

Potrivit surselor agenției, autoritățile ruse sunt încrezătoare că procesul va preveni transferul bunurilor înghețate către Ucraina, chiar dacă Rusia nu va putea recâștiga controlul asupra acestora.

Oficialii ruși cred că Occidentul are șanse mici de a câștiga în instanță din cauza a ceea ce ei consideră că este lipsa de temeiuri legale pentru confiscarea bunurilor. Deși se pregătesc pentru ce poate fi mai rău, autoritățile ruse consideră totuși improbabil scenariul în care țările occidentale vor încerca să confiște bunurile înghețate ale Federației Ruse, scrie agenția.

 

Înghețarea activelor rusești

 

După invazia Rusiei din februarie 2022, țările occidentale au înghețat aproape jumătate din rezervele de aur și valută ale Băncii Rusiei - aproximativ 300 de miliarde de dolari. Majoritatea acestor fonduri sunt localizate în Europa. În pofida convingerii oficialilor ruși că fondurile nu vor fi confiscate, Țările UE și Statele Unite discută despre posibilitatea utilizării acestor active încă din 2022.

În decembrie 2023, The New York Times a informat că Statele Unite au început negocieri urgente cu aliații săi pentru a pregăti o strategie de utilizare a activelor rusești înghețate pentru a ajuta Kievul până la împlinirea a doi ani de la declanșarea invaziei ruse.

Zilele trecute, Consiliul de Securitate Națională al SUA a susținut un proiect de lege care ar permite în principiu confiscarea unei părți din activele înghețate ale Rusiei pentru a transfera aceste fonduri către activitățile de reconstrucție a Ucrainei, a căror valoare totală necesară se estimează că depășește deja 410 miliarde de dolari.

Comentariul autorului:

Aducerea tot mai mult în discuție a activelor rusești blocate prin deciziile internaționale de sancționare a Rusiei, ca stat agresor, este mai degrabă o mișcare de strategie a SUA și UE, decât o măsură integral aplicabilă.

Valoarea enormă a acestor active constituie cu siguranță un argument care va cântări cu atât mai greu în cadrul negocierilor la care se speră să se ajungă în războiul din Ucraina, cu cât iminența pierderii lor de către Rusia este mai mare.

Chestiunile juridice fiind extrem de anevoioase, este bine să fie începute din timp, astfel încât să permită ca deciziile - pe care Occidentul le controlează și care vor fi tot mai defavorabile Rusiei - să fie bine sincronizate cu momentul negocierilor, pentru a se obține cât mai mult posibil pentru Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel