Rusia se plânge: Crimeea și Kaliningrad sunt vizate insistent de mijloace de cercetare aeriană ale NATO

Ionel Copcea |
Data publicării:

Potrivit cotidianului Krasnaya Zvezda, în ultima săptămână, radarele rusești au înregistrat peste 50 de zboruri ale unor mijloace de cercetare străine în proximitatea frontierelor Federației Ruse. Astfel, 34 de avioane de cercetare și 22 de drone străine au îndeplinit misiuni de tip ISR (intelligence, surveillance and reconnaissance), în special în apropierea Peninsulei Crimeea și Regiunii Kaliningrad.

Potrivit analiștilor ruși, aceste zboruri, care depășesc o medie de șapte pe zi, vizează culegerea de informații privind situația dispunerii și mișcării trupelor și a activităților desfășurate de Forțele Armate rusești. În baza lor este actualizată Situația Electronică din aceste zone, sunt actualizate hărțile digitale ale câmpului de luptă și pot fi stabilite și prioritizate ținte pentru o eventuală întrebuințare a rachetelor de croazieră și, în general, a atacurilor aeriene.

Luată ca exemplu ziua curentă, 11 martie, este remarcat faptul că în zona aeriană a Mării Negre se aflau deja două mijloace de cercetare americane, respectiv o dronă de cercetare strategică RQ-4B-40 și un avion de cercetare radioelectronică RC-135W.

Drona de cercetare a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula italiană Sicilia și a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Bulgariei. Ulterior, drona a traversat Marea Neagră și a intrat în spațiul aerian al Georgiei. Traiectul de zbor al dronei pe teritoriul georgian arată, potrivit analiștilor ruși, că aceasta a vizat trupele ruse din Nagorno-Karabah.

Avionul de cercetare radioelectronică Boeing RC-135W Rivet Joint, a decolat de la Baza Aeriană Waddington din Marea Britanie și a ieșit deasupra Mării Negre de pe teritoriul Ucrainei.

2. -imagine fara descriere- (zbor-us-air-force-crimeea-georgia_60435600.jpeg)

Avionul a efectuat mai multe treceri la sud-vest și sud-est de Peninsula Crimeea. 

Sursele rusești remarcă, de asemenea, că, dacă în zona Mării Negre mai sunt unele zile sau chiar perioade fără astfel de zboruri, în ceea ce privește proximitatea Regiunii Kaliningrad se înregistrează misiuni zilnice ale avioanelor de cercetare și dronelor aparținând SUA și NATO, precum și Forțelor Armate ale Suediei.

În ultima perioadă, deasupra apelor neutre ale Mării Baltice, precum și în spațiile aeriene ale Poloniei și statelor baltice, au fost semnalate avioane și drone de tip P-8A Poseidon, RC-135V Rivet Joint, RQ-4B Global Hawk, E-8C Joint Stars, RC-12X, E-3A Sentry sau Gulfstream.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel