Rusia se implică ca mediator între Siria și Israel

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Pe 17 ianuarie, site-ul web sirian "Centrul de Studii Jusoor" a relatat că, în luna decembrie 2020, la baza militară rusă Hmeimim din orașul sirian Latakia a avut loc o întâlnire între oficiali sirieni și israelieni, mediată de Rusia, în cadrul căreia s-a discutat inclusiv cererea Tel Aviv-ului de retragere a milițiilor iraniene din Siria. Nu au existat comentarii oficiale din partea Damascului sau a Tel Aviv-ului cu privire la aceste informații.

"Centrul de Studii Jusoor" a menționat că la întâlnire au participat, din partea siriană, directorul Biroului de Securitate Națională, generalul maior Ali Mamlouk, și consilierul prezidențial pe probleme de securitate, Bassam Hassan, iar din pe partea israeliană, Gadi Eisenkot, fost Șef al Statului Major General al Forțelor Armate israeliene, și Ari bin Menashe, fost agent Mossad, în prezența comandantului forțelor ruse din Siria, Alexander Tchaikov.

Delegația siriană a solicitat facilitarea întoarcerii Siriei în Liga Arabă, obținerea de ajutoare financiare pentru achitarea datoriilor către Iran și oprirea sancțiunilor occidentale pentru crea condițiile necesare Damascului de a expulza milițiile iraniene.

Cererile israeliene au vizat retragerea completă a Iranului, Hezbollah-ului și a altor miliții fidele Teheranului, formarea unui guvern din care să facă parte și opoziția, restructurarea securității și a instituțiilor militare și reîntoarcerea ofițerilor dezertori cu garanții.

Reuniunea nu s-a încheiat cu acorduri specifice, dar constituie începutul unei căi de lucru în direcția construirii unor relații directe între regimul de la Damasc și Israel, mai ales că este o direcție dorită și de Rusia.

Informația a fost preluată de majoritatea surselor mass-media arabe și israeliene.

Comentariul autorului: Israelul, cu sprijinul SUA, a lansat (12.01.2021) cele mai dure incursiuni asupra siturilor iraniene și siriene din nord-estul Siriei, din ultimii doi ani. Armata israeliană a anunțat, în raportul său anual pentru anul 2020, că a executat 50 de atacuri aeriene asupra țintelor din Siria și a lansat peste 500 de rachete inteligente în ultimul an, cu scopul de a împiedica poziționarea Iranului în Siria.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel