Rusia se declară pregătită să restabilească cooperarea militară cu Libia

Eduard Pascu |
Data publicării:

Rusia speră într-o revenire la o cooperare militară ”deplină” cu Libia, a indicat vineri ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, la finalul întâlnirii cu şeful noului guvern libian unificat, Abdelhamid Dbeibah, aflat într-o vizită la Moscova, transmite AFP.

Libia încearcă să depăşească un deceniu de conflict ulterior căderii regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, urmată de confruntări între puteri rivale şi implicarea unor puteri străine prin trimiterea de mercenari, în special ruşi, transmite Agerpres.

După anii de impas într-o ţară divizată în două tabere - Guvernul de uniune naţională (GNA) în vest, recunoscut de ONU şi sprijinit de Turcia, şi, în est, puterea controlată de mareşalul Haftar, susţinut de Moscova -, Dbeibah (61 de ani) a fost desemnat la 5 februarie prim-ministru interimar de 75 de responsabili libieni reuniţi la Geneva sub egida ONU, după care noul guvern de unitate naţională a obţinut un vot de încredere din partea deputaţilor.

”Consider că vizita dumneavoastră la Moscova este un prim pas spre restabilirea unei cooperări depline între ministerele apărării din ţările noastre”, a afirmat vineri Serghei Şoigu, adresându-se oaspetelui său.

”Sunt sigur că poporul libian, prieten al Rusiei, va depăşi aceşti ani lungi de criză declanşată de o intervenţie străină brutală”, a adăugat Şoigu, citat într-un comunicat.

În 2011, regimul Gaddafi a fost înlăturat în urma unei operaţiuni militare sprijinite de NATO şi autorizate iniţial de Moscova la ONU, dar denunţate ulterior sistematic de Kremlin.

Fost aliat al lui Muammar Gaddafi, Rusia l-a susţinut după moartea dictatorului pe unul din ofiţerii acestuia, Khalifa Haftar. Moscova a fost acuzată că a trimis în ajutorul său mercenari din sulfurosul grup Wagner.

Vineri, Abdelhamid Dbeibah i-a mulţumit preşedintelui rus Vladimir Putin şi a chemat la crearea de 'noi punţi' între Moscova şi Tripoli, a indicat Ministerul rus al Apărării.

Prim-ministrul libian a afirmat, de asemenea, că are nevoie de sprijinul Rusiei pentru a promova ”un nou climat economic”.

Joi, Dbeibah a discutat cu prim-ministrul rus Mihail Mişustin, mai ales pe teme din domeniul energiei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel