Rusia se clatină? Divizia aeropurtată de la Novorossisk amenință cu revolta după arestarea și îndepărtarea unor generali

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Un Il-76 transportând parașutiști militari ruși. Sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Un Il-76 transportând parașutiști militari ruși. Sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Potrivit mai multor surse media ruse, iritarea trupelor legată de demiterile și arestările generalilor ruși tinde să se transforme într-o formă agresivă de protest. Militarii Diviziei 7 Desant-Asalt (aeropurtată) staționată pe timp de pace la Novorossisk, au înregistrat un apel deschis, amenințând că „se vor retrage de pe front și vor merge în salvarea comandantului lor (generalul-colonel Teplinsky – șeful Trupelor de Desant) în cazul arestării acestuia.

Catalizatorul acestui recurs a fost demiterea recentă a comandantului Diviziei 106 Aeropurtate, generalul-maior Vladimir Seliverstov, la care s-a adăugat îndepărtarea din funcție, la începutul lunii iulie, chiar a comandantului Diviziei 7, generalul Kornev.

„Noi, parașutiștii, avertizăm că nu vom tolera astfel de acțiuni în legătură cu generalul Teplinsky. Și în cazul celei mai mici amenințări la adresa vieții și libertății sale, ne vom ridica ca un zid pentru a proteja onoarea și demnitatea comandantului nostru. Suntem foarte hotărâți. Până în punctul în care ne vom retrage din pozițiile noastre și vom merge în salvarea lui Batya. Voi, cei care stați în birouri! Unitățile de desant nu-și abandonează proprii comandanți! Nu faceți greșeli fatale”, au spus militarii în mesajul lor audio, publicat de sursa Moscow Laundry pe Telegram.

Primele informații despre demiterile celor doi comandanți de divizii aeropurtate au apărut pe 15 iulie, iar urmarea aproape inevitabilă ar fi înlăturarea chiar a comandantului Trupelor de Desant, generalul-colonel Teplinski, care, după revolta Wagner, ar fi fost numit la conducerea operației din Ucraina, în locul lui generalului Gherasimov.

Au fost și alte suspendări sau arestări neclare:

Cu câteva zile mai înainte, comandantul Armatei 58, generalul-maior Popov, a fost înlăturat și el din funcție, deși aparent nu are nicio legătură cu Trupele de Desant.

Comandantul Diviziei 90 Tancuri (din Regiunea Militară Centru, în zona Siberiei), generalul-maior Ramil Ibatulin, și doi dintre locțiitorii săi, au fost reținuți pentru un presupus pentru abuz financiar. 

De asemenea, comandantul Brigăzii 27 Infanterie Moto staționată pe timp de pace la Moscova ar fi fost pus la dispoziția conducerii Statului Major General.

 

Momentan nu e clar dacă toate îndepărtările generalilor ruși au legătură cu rebeliunea Wagner condusă de Prigojin. Nemulțumirile din rândul Armatei ar putea fi îngrijorătoare pentru Kremlin

 

Comentariul autorului: Deocamdată nu se știe dacă generalii Popov, Seliverstov, Kornev, Ibatulin și comandantul Brigăzii 27 Infanterie Moto au legătură cu rebeliunea Wagner, condusă de Evgheni Prigojin.

Este posibil ca acești generali doar să-l susțină pe generalul-colonel Teplinski la conducerea Statului Major General, dar acest lucru este suficient pentru Gherasimov, actualul șef al SMG, să declanșeze o acțiune preventivă de slăbire a grupului de susținători al lui Teplinski. Pentru a remedia situația, nu este exclus ca președintele Rusiei, Vladimir Putin, să intervină personal, deoarece există un risc destul de mare ca trupele să nu mai urmeze ordinele comandanților. În această situație, Putin ar avea ocazia să îl schimbe din funcție pe generalul Gherasimov, deja abandonat de o parte din subordonații săi. 

Dacă, totuși, generalii înlăturați l-au susținut pe Evgheni Prigojin, înseamnă că nemulțumirea în rândul armatei ruse este îngrijorătoare, deoarece tinde să se extindă atât la majoritatea unităților de forțe terestre, cât și la cele aeropurtate. În acest context, nu este exclus ca demiterea din primăvară a comandantului Flotei ruse a Pacificului, amiralul Serghei Avakiants, să fi avut ca motiv prevenirea coagulării nemulțumirilor infanteriei marine folosită și ea, ca și trupele de desant, în misiuni improprii în războiul din Ucraina. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel