Rusia se află în spatele ultimelor încercări de destabilizare a Macedoniei

H.D. Hartmann |
Data publicării:
EXCLUSIV

Într-un raport publicat astăzi de către Organizația Internațională "Proiectul de raportare a corupției și crimei organizate" (Organized Crime and Corruption Reporting Project - OCCRP), analista de investigații Saska Cvetkovska susține că miliardarul rus de origine georgiană Ivan Savvidi, care în  prezent locuiește în Grecia, a plătit pentru organizarea ultimilor mișcări naționaliste de stradă din Skopje, capitala Macedoniei.

Imediat după anunțul făcut de primul ministru Zaev cu privire la înțelegerea cu Grecia asupra numelui micii republicii ex-Iugoslave, câteva mii de cetățeni macedoneni au ieșit în stradă pentru a protesta împotrivă, provocând violențe și haos.

Deși rezolvarea diferendului asupra numelui acestei republici reprezintă cheia ascensiunii sale în  Uniunea Europeană și acceptării în alianța  NATO, Rusia nu poate accepta poziționarea spre vest a guvernului Zaev, iar datele preliminare ale analizei ultimilor incidente arătă intervenția asimetrică a acesteia în Macedonia.

Conform raportului publicat de OCCRP, Rusia a decis să finanțeze, printr-un miliardar apropiat Kremlinului, mișcările naționaliste care se împotrivesc înțelegerii macedo-grecești. După cum se știe, adoptarea de către guvernul Macedoniei a noului nume Republica Macedonia de Nord a reprezentat un succes diplomatic uriaș după aproape 30 de ani de blocaj total. Rezultatul imediat al acestui succes a fost invitarea Macedoniei să adere la alianța NATO (summitul de la Bruxelles), fapt care îi asigură securitatea teritorială și îi întărește demersul de ascensiune la Uniunea Europeană.

A doua zi după semnarea acordului istoric, proteste "spontane" au fost organizate sub sloganul "Macedonia pentru Macedonia", participanții fiind violenți. 26 dintre ei au fost arestați, iar premierul Zaev a acuzat forțe externe a fi in spatele confruntărilor. O altă intervenție asimetrică s-a manifestat si după ce Parlamentul Macedoniei a ratificat acest acord, când Președintele Gjorge Ivanov a refuzat de două  ori să promulge legea, obligînd astfel guvernul să organizeze un referendum de validare a schimbării numelui în luna Septembrie a acestui an.

Finanțarea protestelor

Din datele oferite de reporterii de investigații din Macedonia, forțele  naționaliste macedonene par a fi fost finanțate cu aproape 300.000 € de către Ivan Savvidi, care, deși născut în Georgia, și-a petrecut cea mai mare parte a vieții sale în Rusia, unde a și fost membru al Camerei Inferioare a Dumei pe listele partidului prezidențial Rusia Unită, a președintelui Putin.

De la încheierea Războiului Rece, Moscova se opune cu îndârjire extinderii NATO în Centrul si Estul Europei, în special în Vestul Balcanilor, teritoriu pe care îl consideră ca zonă eminamente de interes rusesc.

În cazul Macedoniei, politica sa de succes a fost tocmai blocarea prin întărirea forțelor naționaliste ale fostului partid de guvernământ VMRO-DPMNE.

Un alt element care nu a atras atenția foarte mult, dar a fost mediatizat intens în regiune, a fost expulzarea recentă a doi diplomați ruși de către Grecia, acuzați tocmai că au asigurat transportul de bani în numerar către grupele de manifestanți de la Skopje, întărind și mai mult analiza făcută asupra ultimei intervenții asimetrice rusești din Macedonia.

Bani către liderii galeriilor de fotbal

Una din metodele rusești preferate și cu cele mai eficiente rezultate, cunoscută ca fiind folosită (inclusiv în România) este utilizarea galeriilor diverselor cluburi sportive pentru a promova acțiuni agresive în țările țintă,  prin organizarea de manifestații violente, cu distrugeri vizibile, mult fum și coctailuri Molotov, pentru a fi folosite de către propaganda decisă de către Kremlin. Finanțările membrilor acestor galerii sportive se fac, de obicei, în numerar, fiind foarte greu de probat și de urmărit.

Este cunoscut faptul ca miliardarul rus Zavvidi, care și-a făcut averea în industria de tutun, ca urmare  a privatizărilor sălbatice din perioada Elțîn, a cumpărat clubul de fotbal grecesc PAOK, în acest moment imperiul său de afaceri dominând al doilea oraș al Greciei, Thessaloniki.

Rapoartele poliției vorbesc de transferuri manuale de bani la granița cu Grecia, precum și transferuri bancare între mici afaceri deținute de unii membrii ai galeriei Komiti, susținătoare a clubului macedonean de fotbal Vardar, tocmai cea care a organizat manifestația naționalistă violentă, imediat după anunțarea succesului negocierilor cu Grecia. Acest club de fotbal este deținut de un alt om de afaceri rus, Sergey Samsonenko, din Rostov, care astăzi este consulul onorific al Rusiei în Bitolia, Macedonia. Ca întotdeauna Rusia nu se dezminte în tentativa sa de a influența Vestul Balcanilor.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel