Rusia revendică ocuparea unui alt sat din estul Ucrainei. În zona Harkov propaganda rusă vorbește și de atac dinspre Lugansk

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Al Jazeera
Sursă foto: Al Jazeera

Rusia a revendicat duminică ocuparea unui nou sat din estul Ucrainei, continuându-şi înaintarea lentă în acest sector al frontului, unde au loc cele mai multe lupte, în ciuda unei alte ofensive ruseşti în nord-est, relatează Agerpres, care citează AFP.

"Unităţi ale Grupării de trupe Vest au eliberat aşezarea Berestove (...) în urma unor operaţiuni de luptă reuşite", a transmis Ministerul rus al Apărării în raportul său zilnic.

Această localitate este situată la marginea dintre regiunile Harkov şi Lugansk, la sud-est de oraşul Kupiansk, unul dintre obiectivele ruseşti din acest sector.

Trebuie subliniat că portalele ruse de propagandă pro-război au informat,  încă din 19.05.2024, că trupele ruse au trecut granița Regiunii Harkov, venind dintr-o altă direcție. Aceasta ar fi din direcția teritoriului controlat de ruși a regiunii Luhansk, la vest de orașul Svatovo.

Forțele ruse au avansat la sud-est de Kupyansk, pe fondul atacurilor continue de-a lungul liniei Kupyansk-Svatove-Kreminna pe 25 mai, confirmă ISW.

Statul Major ucrainean a recunoscut pe 24 mai că forțele ruse au obținut un succes parțial nespecificat lângă Petropavlivka (la est de Kupyansk) și Ivanivka (la sud-est de Kupyansk).

Rușii au anunțat, săptămâna trecută, că au cucerit mai multe sate din Regiunea Harkov, mai aproape de Kupyansk (Kislovka, Khramalnoye Kotlyarovka).  Nu e exclus ca avansul către lacul de acumulare Osko să poată fi efectuat în mai multe zone.

În consecință, Forțele Armate ale Ucrainei vor fi nevoite să transfere rezerve la Lozovaya, astfel încât unitățile ucrainene din această zonă a Regiunii Harkov să nu ajungă în încercuire. Dacă partea ucraineană nu va face acest lucru, trupele ruse pot distruge pozițiile defensive din Lozovaya și să ajungă pe coasta lacului de acumulare Oskol.

Comentariul autorului: Gruparea de trupe Nord, creată recent în cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse, a declanșat ofensiva asupra Regiunii Harkiv pe 10 mai.

Unitățile acesteia avansează simultan pe direcțiile Liptovsky și Vovchansk. Deschiderea unui nou front din direcția teritoriului controlat de ruși a regiunii Luhansk va permite trupelor ruse să pună o presiune suplimentară pe dispozitivul defensiv al armatei ucrainene din regiune, amenințând cu executarea unor noi lovituri asupra acestuia, de pe flanc.

Recent, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că, deocamdată, Forțele Armate ale Federației Ruse nu intenționează să recâștige controlul asupra localității Harkov, pe care l-au mai deținut o dată la începutul invaziei. În opinia sa, trupele ruse vizează crearea unei zone sanitare la frontieră, pentru a preveni atacurile executate de pe teritoriul ucrainean asupra Regiunii Belgorod.

Specialiștii militari ruși apreciază însă că, fără preluarea Harkivului, nu va fi posibilă crearea unei zone sanitare eficiente. Aceștia consideră că lățimea zonei sanitare ar trebui să fie de cel puțin 300 de kilometri, pentru a acoperi bătaia mijloacelor de lovire ale armatei ucrainene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel