Armata rusă retrage echipamentul din dreapta Niprului pentru a evita o nouă „înfrângere devastatoare” / Axa răului cu Iranul s-ar putea consolida - ISW

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Exercițiu desfășurat de armata Federației Ruse / facebook, Ministerul rus al apărării
Exercițiu desfășurat de armata Federației Ruse / facebook, Ministerul rus al apărării

Analiștii Institutului pentru Studierea Războiului consideră că riscul unei noi ofensive ruse din Belarus este încă scăzut.

În opinia acestora, Federația Rusă ar putea pregăti un atac sub „steag fals” asupra barajului centralei Kahovska.

ISW îl citează pe Zelenski, care a avertizat ieri că trupele ruse au minat barajul Kahovska și pregătesc un dezastru de mare amploare cu inundarea masivă și rapidă a așezărilor de-a lungul Niprului, inclusiv a orașului Herson. 

Foto: Centrala de la Kahovska / gur.gov.ua

În acest context, ISW subliniază că Federația Rusă continuă să pregătească terenul informațional pentru un astfel de pas, după care poate acuza Forțele Ucrainene de bombardarea barajului. Distrugerea barajului ar însemna inundarea zonei Niprului, situată în aval, până la mare. Rușii ar fi montat explozibilii încă din luna aprilie, notează publicația NV, care citează serviciul de informații al armatei ucrainene.

Potrivit analiștilor ISW, această pregătire rusă pentru o posibilă operațiune de „ steagul fals” este, de asemenea, concepută pentru a distrage atenția de la pierderile rusești în regiunea Herson.

 

Tot ce trebuie să știi:

Serviciile de informații americane: Forțele armate au o ”fereastră de oportunitate” până la 1 Decembrie

 

Pregătiri de retragere 

 

Între timp, armata rusă pare să pregătească cu adevărat condițiile pentru retragerea militarilor și a colaboratorilor ocupanților de pe malul vestic al Niprului.

Fotografie ilustrativă: Exercițiu desfășurat de trupele Federației Ruse / facebook, ministerul rus al apărării

Rapoartele ucrainenilor arată că trupele ruse au desființat și au jefuit un departament de pompieri din regiunea Herson și au transportat peste Nipru camioanele de pompieri, precum și mașini civile furate.

ISW: „Forțele ruse au tras probabil învățăminte – cel puțin parțial – din eșecurile lor în timpul retragerii în panică din regiunea Harkiv”. Analiștii Institutului amintesc că din punct de vedere militar ar fi mai înțelept să se retragă oamenii și echipamentele intacte pentru a evita o nouă înfrângere devastatoare.

 

Belarus - rămâne puțin probabilă în lunile următoare”

 

ISW consideră că riscul unei noi ofensive rusești din Belarus până în nordul Ucrainei rămâne scăzut, chiar și în ciuda avertismentului generalului de brigadă Oleksii Gromov, șef adjunct al departamentului operațional principal al Statului Major al Armatei ucrainene, care a anunțat ieri despre creșterea unor astfel de riscuri.

Cu toate acestea, analiștii ISW consideră că o astfel de dezvoltare „rămâne puțin probabilă în lunile următoare” - menționând că forțele ruse nu au capacități suficiente pentru a bloca liniile de aprovizionare ale Ucrainei dinspre vest printr-o ofensivă terestră.

ISW amintește că cea mai apropiată linie de cale ferată ucraineană care leagă estul și vestul trece la 30 km de granița cu Belarus. Cu toate acestea, mlaștinile Pripiat, de la granița Ucrainei cu Belarusul, ar face „extraordinar de dificilă” manevrarea operațiunilor de luptă. În plus, rețeaua rutieră și feroviară a Ucrainei are suficiente noduri cu Polonia, România, Slovacia și Ungaria, încât o invazie rusă din Belarus „ nu ar putea deteriora serios liniile logistice ucrainene”.

 

Axa răului cu Iranul s-ar putea consolida

 

Liderii iranieni și-au găsit la Moscova un aliat pentru a distruge ordinea mondială, condusă de Statele Unite.

„Liderii iranieni s-ar putea teme că eșecul Rusiei în Ucraina ar submina serios această viziune și ar putea pune în pericol puterea lui Vladimir Putin și, prin urmare, securitatea Iranului. Iranul își poate extinde și mai mult sprijinul militar către Rusia în lunile următoare”, prognozează ISW.

Între timp, Casa Albă a confirmat pe 20 octombrie că instructori militari iranieni se află în Crimeea ucraineană ocupată de ruși pentru a ajuta armata rusă să atace populația civilă și infrastructura Ucrainei cu drone Shahed-136.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel