Rusia respinge condiţiile americane şi apreciază ca ''minime'' şansele de a prelungi tratatul nuclear New START cu SUA

Eduard Pascu |
Data publicării:

Rusia a respins condiţiile impuse de Washington, apreciind că există şanse ''minime'' de a prelungi tratatul New START cu SUA, ultimul pact major asupra armelor nucleare dintre cele două ţări, conform unei declaraţii făcute de ministrul rus adjunct de externe Serghei Riabkov, citat luni de Reuters.

Afirmaţia sa intervine după ce Marshall Billingslea, emisarul special al SUA pentru controlul armamentelor, a declarat unui ziar rus că Moscova trebuie să accepte un acord cu Statele Unite privind prelungirea tratatului înainte de alegerile prezidenţiale din SUA din noiembrie. ''Bănuiesc că după realegerea preşedintelui Trump, dacă Rusia nu acceptă oferta noastră, taxa de intrare, după cum am spune în SUA, creşte'', a spus Billingslea într-un interviu pentru cotidianul Kommersant, transmite Agerpres.

Condiţia enunţată de Billingslea reprezintă un ultimatum, a apreciat Riabkov, adăugând că astfel s-au redus şansele de a ajunge la orice fel de acord pentru prelungirea tratatului, care expiră în februarie anul viitor. ''Nu putem discuta în acest mod'', a spus ministrul rus, citat de TASS. Agenţia de presă RIA Novosti îl citează ca afirmând că şansele de a prelungi ultimul tratat de dezarmare dintre Rusia şi SUA sunt minime.

Tratatul New START, semnat în 2010, limitează numărul ogivelor nucleare strategice pe care Rusia şi SUA pot să le desfăşoare.

În cazul în care acest document de dezarmare nucleară nu va fi prelungit, va fi eliminat pilonul principal de menţinere a echilibrului armelor nucleare dintre cele două ţări, adăugând un nou element de tensiune în relaţia lor şi aşa încordată, notează Reuters. 

Citește și: Experți ruși: Încetarea Tratatului START ar putea însemna un dezastru nuclear global

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel