Rusia reacționează după ce Ucraina a transmis că poate rezolva rapid militar problema Transnistriei

Militari ruși, în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Militari ruși, în Transnistria. Sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a calificat miercuri drept ''destul de provocatoare'' declaraţia consilierului prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici, care a spus Ucraina este în stare să rezolve problema transnistreană "cât ai pocni din degete", relatează Agerpres, care citează RIA Novosti și Unimedia.info.

Întrebat despre situaţia din stânga Nistrului, Oleksii Arestovici, consilier al preşedintelui ucrainean Vladimir Zelenski, a declarat că Moldova "poate avea mari neplăceri, iar lucrul cel mai raţional pe care-l poate face este să apeleze la ajutorul Ucrainei şi României".

"Aici trebuie să spunem că R. Moldova este un vecin al nostru, care nu ne este indiferent, am fost întotdeauna apropiaţi. Astfel, ei pot veni şi la noi după ajutor. Noi putem interveni doar după o solicitare oficială, pentru că Transnistria e totuşi oficial teritoriu care aparţine Moldovei. Dacă va fi cazul, cât ai pocni din degete noi putem rezolva problema transnistreană" a declarat Arestovici, într-un interviu video acordat marţi seară pentru Feigin Live, preluat de Deschide.md.

"În Transnistria sunt circa 1.600 de soldaţi ruşi, plus aşa zisa armată a regiunii, încă vreo 5.000-7.000, să spunem. Republica Moldova poate avea probleme mari dacă ei ar ataca. Şi cel mai bun lucru pe care-l poate face R. Moldova în acest caz ar fi să se adreseze după ajutor în Ucraina şi România. Da, România, pentru că ei de fapt sunt acelaşi popor'', a sugerat consilierul preşedintelui Zelenski.

Declaraţia sa survine după seria de atacuri cu autor necunoscut care au avut loc în ultimele zile în Transnistria. Un prim atac, cu aruncătoare de grenade, a avut loc luni asupra ministerului securităţii transnistrean.

Marţi au fost atacate două antene radio-TV, o unitate militară şi aerodromul militar de lângă Tiraspol. Autorităţile separatiste transnistrene au anunţat miercuri că în timpul nopţii au fost trase focuri de armă dinspre Ucraina asupra satului Cobasna, unde se află un mare depozit de armament şi muniţii din perioada sovietică. Potrivit politics.md, autorităţile de la Chişinău au confirmat că s-au auzit focuri de armă, dar la graniţa cu Ucraina, la circa doi kilometri de respectivul depozit.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel