Rusia, pusă la zid și în Forumul APEC: Liderii statelor din Asia-Pacific condamnă agresiunea militară a Rusiei din Ucraina

Liderii din zona Asia-Pacific au cerut încetarea invaziei ruse în Ucraina și, în majoritatea lor, au condamnat și tulburările economice globale pe care aceasta le-a provocat.

În declarația emisă sâmbătă, 19 noiembrie, la sfârșitul forumului de Cooperare Economică Asia-Pacific (APEC) de la Bangkok (Thailanda), sa subliniat „suferința umană imensă” cauzată de război și „consecințele semnificative pentru economia globală”, inclusiv creșterea inflației, insecuritatea alimentară și energetică și perturbarea lanțurilor de aprovizionare.

Atât Rusia, cât și China fac parte din APEC, organizație care are 21 de membri. După cum se știe, Beijingul sa abținut în general de la a critica Moscova privind agresiunea din Ucraina.

Declarația APEC a fost practic identică cu cea de la summitul G20 de săptămâna trecută de la Bali (Indonezia), în care să condamnat, de asemenea, războiul.

Sa mai precizat că, deși APEC nu este un forum destinat problemelor de securitate, recunoaște problemele de securitate au consecințe semnificative pentru economia globală.

Pe fondul tensiunilor dintre Rusia și Occident, președintele rus Vladimir Putin nu a participat nici la summit-urile G20, nici la APEC. Ministrul de externe Serghei Lavrov a mers la Bali, iar viceprim-ministrul Andrei Belousov la Bangkok.

Pe marginea evenimentului, vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a făcut un schimb de scurte remarci cu președintele chinez Xi Jinping, acesta din urmă declarând că vede întâlnirea de la Bali cu președintele american Joe Biden ca pe un pas către „următoarea etapă” a legilor dintre cele două țări.

Prim-ministrul thailandez Prayuth Chan-ocha ia îndemnat pe liderii blocului să continue agenda APEC de promovare a comerțului liber în regiunea Pacificului. „Trebuie să acordăm prioritate transformării acestui plan în acțiune”, a spus Prayuth.

Atât la G20, cât și la APEC, oficialii au ales să fie de acord cu condamnarea războiului din Ucraina. De asemenea, la ambele summit-uri au existat țări care au refuzat să condamne invazia, însă acestea s-au abținut să blocheze publicarea declarațiilor oficiale care să critice în timpul acțiunii Moscovei.

APEC este format din Australia, Brunei, Canada, Chile, China, Coreea, Filipine, Indonezia, Japonia, Malaezia, Mexic, Noua Zeelandă, Papua Noua Guinee, Peru, Rusia, Singapore, Taiwan, Thailanda, Statele Unite și Vietnam.

SUA sunt programate să găzduiască summitul de anul viitor, la San Francisco.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel