Rusia: Programul nuclear iranian nu reprezintă o amenințare

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Rusia a declarat că decizia Iranului de a continua cercetarea nucleară, prin reducerea angajamentelor sale din cadrul acordului nuclear din 2015, cunoscut sub numele de Planul Complet de Acțiune Completă (JCPOA) nu reprezintă o amenințare.

Într-o declarație publicată luni, Ministerul rus de Externe a subliniat că decizia Iranului de a înceta respectarea limitelor stabilite de JCPOA în domeniul cercetării și dezvoltării sale nucleare nu reprezintă o amenințare, deoarece Teheran respectă pe deplin acordul încheiat cu ONU, transmite agenția Tasnim.

„Din punct de vedere al neproliferării nucleare, reluarea lucrărilor de cercetare și dezvoltare sistemului de ultracentrifugare iraniană nu prezintă nici o amenințare. Partea importantă este că toate lucrările sunt realizate de specialiști iranieni sub monitorizarea constantă a AIEA”, a spus acesta, referindu-se la Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

„Un raport relevant a fost prezentat consiliului de administrație al agenției. Nu există riscul reorientării cercetării iraniene către utilizare nedeclarată. Iranul respectă pe deplin Tratatul de neproliferare, respectă acordul cu AIEA și pune în aplicare Protocolul adițional”, a adăugat acesta.

Sisteme pentru producerea uraniului îmbogățit

 

Declarația a fost publicată la două zile după ce Organizația Energiei Atomice din Iran (AEOI) a anunțat că țara și-a activat 20 de centrifuge IR-4 și 20 de centrifuge IR-6, avansate, în scopuri de cercetare și dezvoltare.

AIEA a confirmat, de asemenea, că Iranul instalează centrifuge pregătite pentru testarea cu hexafluorură de uraniu sau UF6, ca materie primă pentru centrifuge.

Directorul interimar al AIEA, Cornel Feruță, care s-a întors după o vizită de weekend efectuată la Teheran, a transmis consiliului agenției de la Viena că inspectorii continuă „să verifice și să monitorizeze angajamentele Iranului” în cadrul JCPOA.

Acordul nuclear a fost semnat între Iran și șase state mondiale - respectiv SUA, Germania, Franța, Marea Britanie, Rusia și China - în 2015. Washingtonul a abandonat însă acordul în mai 2018.

"Teheran a rămas pe deplin conform cu JCPOA un an întreg, după cum a confirmat IAEA în mai multe rapoarte, așteptând ca și ceilalți co-semnatari să își îndeplinească cerințele din tratat", transmite agenția iraniană de presă.

Franța pe post de negociator

 

Întrucât țările europene nu au reușit să facă acest lucru, Teheran a protestat față de ieșirea SUA din angajament și a început să suspende angajamentele sale din tratatul JCPOA în etape de 60 de zile în conformitate cu articolele 26 și 36 din acordul care acoperă drepturile legale ale Teheranului.

Iranul a acordat încă două luni semnatarilor europeni să ia măsuri semnificative pentru salvarea JCPOA, întrucât un proces diplomatic condus de Franța este în curs de desfășurare între cele două părți. Într-o altă abordare, Rusia și Franța au convenit să continue eforturile comune de a salva acordul JCPOA.

"Am convenit să mergem mai departe cu cooperarea în scopul păstrării Planului comun de acțiune privind programul nuclear iranian", a spus ministrul rus de externe, Sergey Lavrov, adăugând că pactul "nu are o alternativă solidă."

El a făcut observațiile la Moscova într-o conferință de presă comună, în urma unei reuniuni 2 + 2, formată din miniștri de externe și apărare ruși și francezi.

Vezi și:  Franţa, Germania şi Marea Britanie cer Iranului să renunţe la încălcările acordului nuclear

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel