Rusia preferă sancțiunile decât să renunțe la Crimeea

Eduard Pascu |
Data publicării:
 Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014
Soldaţi ruşi îmbrăcaţi în uniforme fără însemne care au apărut pentru prima oară în timpul anexării peninsulei ucrainene Crimeea în 2014

Sancţiuni împotriva Rusiei vor exista în continuare, întrucât, atât timp cât Crimeea este parte a Rusiei, Moscova rămâne sub sancţiuni şi nu va cere ridicarea lor, a afirmat luni ministrul adjunct rus de externe Aleksandr Pankin, vorbind în cadrul unor audieri în Duma de Stat (camera inferioară), informează agenţiile de presă ruse Interfax, RIA Novosti şi OpenMedia.

”Să fim realişti: regimul de sancţiuni va rămâne pentru totdeauna. Este clar că nu vom renunţa la Crimeea. Iar, dacă Crimeea este a Rusiei, atunci sancţiunile rămân cu siguranţă pentru totdeauna”, a spus responsabilul diplomatic rus, invitat să se exprime asupra ”minimizării influenţei sancţiunilor asupra domeniilor politic şi economic ale Federaţiei Ruse”, transmite Agerpres.

În opinia sa, scopul sancţiunilor este ”să slăbească unitatea poporului rus” şi ”să marginalizeze ţara pe arena internaţională”. Aceste restricţii sunt ”nelegitime”, creează o ”atmosferă toxică” şi au fost introduse ”din motive discutabile”, a spus Pankin.

Referitor la posibilitatea unor noi sancţiuni împotriva Rusiei, Aleksandr Pankin a indicat că sectorul economic şi financiar au ”lansat deja lucrări serioase pentru transferul plăţilor în monede naţionale şi introducerea unor sisteme de plată” alternative în cazul în care va fi necesar.

Prin intermediul unor cercuri interesate, Moscova va aduce la cunoştinţa celor care instituie sancţiuni că aceste restricţii dăunează Occidentului însuşi, a declarat ministrul adjunct.

La 31 mai, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi-a exprimat convingerea că Banca Rusiei se pregăteşte în eventualitatea deconectării Federaţiei Ruse de la sistemul SWIFT. La sfârşitul lunii aprilie, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, susţinea că Rusia va găsi rapid un înlocuitor sistemului SWIFT dacă acesta se va dovedi nefiabil.

În plus, a spus Pankin luni, Moscova 'ţine la sertar' mai multe măsuri de represalii în cazul unor noi sancţiuni, potrivit OpenMedia.

SUA şi UE au început să instituie sancţiuni împotriva Rusiei după anexarea peninsulei ucrainene Crimeea în 2014, pe fondul conflictului din estul Ucrainei început în acelaşi an. Ulterior, restricţii economice şi sancţiuni ţintite - extinse în repetate rânduri - au vizat persoane din anturajul preşedintelui Vladimir Putin, oligarhi şi responsabili ruşi, în urma acuzaţiilor de imixtiune în alegerile prezidenţiale din SUA, de otrăvire a lui Serghei Skripal şi a fiicei sale cu agent neurotoxic de tip Noviciok în Marea Britanie, dar şi a opozantului rus Aleksei Navalnîi cu o substanţă similară considerată armă chimică, de atacuri cibernetice etc. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel