Rusia pierde controlul populației în multe localități ucrainene pe care deja le-a ocupat

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Forțele ruse de ocupație încep să se confrunte cu un fenomen, pe care l-au neglijat. Populația din localitățile ocupate iese în stradă la demonstrații masive împotriva lor, iar militarii ruși nu au abilitatea să contracareze astfel de evoluții.

Ieri, mii de locuitori ai Hersonului  - primul mare oraș ucrainean ocupat, au demonstrat în centrul localității sub amenințarea soldaților ruși, dând  tonul unei mișcări, care crește în amploare pe măsură ce forțele ruse câștigă teren din punct de vedere tactic.

Astăzi, locuitorii din Nova Kahovka – un alt oraș ocupat din regiunea Herson, au ieșit în stradă cu steaguri ucrainene și au cerut invadatorilor să iasă din oraș.

De asemenea, o situație asemănătoare se înregistrează în orașul Melitopol din regiunea Zaporojie, unde oamenii protestează împotriva militarilor ruși, care trag focuri de avertisment arme pentru a-i opri.

Nici în alte zone ocupate, situația nu merge deloc bine pentru forțele de ocupație. În localitățile Pologhi, Vasiliva și Tokmak din regiunea Zaporojie situația este de fapt sub controlul liderilor locali, deși au fost ocupate de trupele ruse.

Planul Kremlinului, potrivit căruia populația civilă ar fi trebuit să fraternizeze cu armata rusă, nu s-a bazat pe date reale, iar eșaloanele de luptă ruse nu au experiența necesară pentru a controla situația.

În aceste condiții, crește riscul ca militarii ruși să folosească armamentul împotriva demonstranților, ceea ce s-ar adăuga pe lunga listă a crimelor de război deja documentate, în care forțele ruse au bombardat facilități civile.

După ce Rusia a ocupat Crimeea și a declanșat războiul în Donbass, în doar opt ani, mentalitatea ucrainenilor s-a schimbat radical față de Rusia, de la frați la adversari. Distrugerea sistematică de către militarii ruși a orașelor Harkov, Mariupol și Cernigov, în aceste zile de război, va amplifica sentimentul antirusesc, profilându-se, astfel, o insurgență ridicată în zonele ocupate.

În economia totală a războiului, Rusia deja a pierdut confruntarea, chiar dacă s-ar putea să o câștige din punct de vedere militar.

De fapt, ar fi mai bine pentru Moscova să facă tot posibilul să piardă militar, pentru că altfel, costurile ulterioare vor fi prea mari. În anii 80, aventura din Afganistan a vulnerabilizat URSS atât de mult, încât singura soluție la nemulțumirile populației a fost dizolvarea URSS.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel