Rusia ”nu va aștepta la nesfârşit” revenirea SUA în tratatul Cer Deschis

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia s-a declarat marţi pregătită să revină în tratatul Cer Deschis privind controlul activităţilor militare dacă SUA vor proceda într-un mod similar, subliniind totodată că ”nu va aştepta la nesfârşit” o decizie americană, relatează France Presse.

'Lăsăm uşa deschisă. Dar colegii noştri de la Washington şi din alte capitale ale NATO trebuie să înţeleagă că nu vom aştepta la nesfârşit”, a declarat pentru agenţia de presă RIA Novosti ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, transmite Agerpres.

Procedura de retragere din acest tratat angajată de Moscova este încă în curs de desfăşurare şi va fi dusă la bun sfârşit 'dacă până atunci SUA nu ne vor informa despre voinţa lor de a reveni la dispoziţiile acordului', a afirmat el.

Riabkov nu a precizat cât timp şi-a acordat Rusia pentru a-şi finaliza retragerea din acest text internaţional care permite controlul activităţilor militare şi al instalaţiilor strategice de pe teritoriul ţărilor semnatare.

Rusia s-a retras anul trecut din Cer Deschis, după abandonarea tratatului de către SUA, la ordinele preşedintelui Donald Trump, care denunţase şi alte acorduri internaţionale majore.

Guvernul preşedintelui Joe Biden a făcut paşi în ultimele săptămâni în vederea revenirii la mai multe acorduri. Astfel, Washingtonul a prelungit in extremis în luna ianuarie importantul tratat New START încheiat cu Moscova privind limitarea cantităţii de armament nuclear.

Tratatul Cer Deschis a intrat în vigoare în 2002, la început cu 35 de ţări semnatare, dând fiecăreia dreptul de a efectua zboruri de observare deasupra teritoriului celorlalte state semnatare, în schimbul obligaţiei de a accepta astfel de zboruri deasupra propriului teritoriu cu scopul de a permite controlul activităţilor militare. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel