Rusia nu renunță la Odesa. Surse ruse: Șeful Armatei ucrainene anticipează o extindere a frontului; Zalujnîi pregătește o linie de apărare între Mîkolaiv și Odesa

Ionel Copcea |
Data publicării:
Armata Rusă, imagine ilustrativă
Armata Rusă, imagine ilustrativă

Mai multe surse ucrainene, care citează reprezentanți ai Statului Major General din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei, au informat, pe 12.11.2023, că generalul Zaluzhny a dat ordin pentru pregătirea unei noi linii de apărare între Mîkolaiv și Odesa.

Publicația de propagandă a Kremlinului, topwar.ru, citează mai multe surse ucrainene, potrivit acestora, disensiunile dintre Zelensky și Zaluzhny sunt în creștere, mai ales în ceea ce privește acțiunile ulterioare ale armatei ucrainene. Astfel, în timp ce șeful statului pledează pentru o nouă contraofensivă și menținerea localității Avdiivka prin orice mijloace, comandantul-șef al armatei vorbește despre necesitatea trecerii în defensivă, mai ales că armata rusă plănuiește o acțiune inversă, adică trecerea de la apărare al ofensivă și dispune de tot ce este necesar pentru aceasta. Zaluzhny se teme că Forțele Armate ale Federației Ruse vor sparge apărarea armatei ucrainene și că frontul s-ar putea prăbuși.

În consecință, Zaluzhny a dat ordin să înceapă pregătirea unei noi linii de apărare, care ar putea reține trupele rusești, în cazul depășirii liniei actuale. Noua linie de apărare ar urma să fie construită între Mîkolaiv și Odesa, deoarece comandanții militari ucraineni consideră că Federația Rusă nu va ignora regiunile de sud ale Ucrainei și va încerca să le captureze. Potrivit anumitor informații, comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei s-a pronunțat pentru construirea unor fortificații suplimentare încă din anul 2021, dar conducerea politică de la Kiev a preferat să cheltuiască banii în alte scopuri, inclusiv pentru construcția de facilități sportive.

“În pofida poziției lui Zelensky, Zaluzhny a dat ordin pentru pregătirea unei noi linii de apărare între Mîkolaiv și Odesa. Comandantul-șef al Forțelor Armate ale Ucrainei consideră că armata rusă își pregătește ofensiva, ceea ce ar putea duce la pierderea de către Ucraina a unor noi teritorii”, a scris utilizatorul canalului de Telegram “Rezident”.

Între timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a cerut SBU și GUR să transfere unități de forțe speciale la Avdiivka, deoarece forțele disponibile în localitate nu mai pot face față atacurilor rusești și, practic, nu mai există alte rezerve. Comandantul apărării orașului, generalul Tîrnavsky, a fost nevoit să-și retragă o parte din forțele de pe direcțiile Zaporijia și Donețk de Sud, ceea ce a dus la creșterea activității trupelor ruse pe flancul sudic al frontului.

Sursa: topwar.ru (publicație de propagandă a Kremlinului)

Comentariul autorului: Probabil că, raționamentul comandanților militari ucraineni este unul corect și ține cont de faptul că trupele ruse nu se vor opri fără să închidă accesul Ucrainei la Marea Neagră și să stabilească un coridor terestru către Transnistria. Acest lucru înseamnă, obligatoriu, cucerirea Regiunilor Mîkolaiv și Odesa.

Harta Ucrainei în toamna lui 2022

Deși în ultima perioadă există tot mai multe semnale potrivit cărora militarii ruși au declanșat mai multe operațiuni ofensive în zona frontului, încercând să preia inițiativa strategică, specialiștii militari ruși estimează că Forțele Armate ale Federației Ruse vor fi pregătite pentru trecerea la o ofensivă de amploare abia la începutul primăverii s-au chiar pe timpul verii următoare. În timpul iernii, se presupune că trupele ruse vor evolua și se vor întări în ceea ce privește efectivele și tehnica de luptă, inclusiv în domeniul munițiilor de artilerie și rachete.

Pe de altă parte, mai mulți reprezentanți ucraineni, între care și fostul consilier al președintelui Leonid Kucima, Oleg Soskin, atrag atenția asupra faptului că următoarea țintă a trupelor ruse va fi Kievul.

Soskin apreciază că, după declarațiile lui Zaluzhny privind impasul războiului cu Rusia și în urma eșecului contraofensivei Forțelor Armate ale Ucrainei, conducerea rusă va decide să lovească Kievul și să-l captureze. În opinia sa, Vladimir Putin are o mare oportunitate de a viza capitala Ucrainei. După articolul și interviul lui Zaluzhny acesta a înțeles că actuala conducere a armatei ucrainene a recunoscut faptul că trupele din Ucraina nu mai sunt capabile să poarte un război cu Federația Rusă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel