Rusia neagă uciderea militarilor ucraineni pe Insula Șerpilor. Moscova spune că aceștia s-ar fi predat și au fost duși la Sevastopol

Ionel Copcea |
Data publicării:
Insula Șerpilor. Sursă foto: Statul Major al Forțelor Armate din Ucraina
Insula Șerpilor. Sursă foto: Statul Major al Forțelor Armate din Ucraina

Locțiitorul comandantului Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) pentru asigurare tehnico-materială, Mikhail Yasnikov, a declarat, pe 26.02.2022, că peste 80 de militari ucraineni, care s-au predat și au depus armele pe Insula Șerpilor, au sosit la Sevastopol.

“Astăzi, un grup de 82 de militari ucraineni au fost aduși la Sevastopol cu remorcherul de salvare Shakhter. Aceștia au depus armele pe Insula Șerpilor și au decis să se întoarcă la familiile lor”, a precizat Yasnikov, în cadrul unei conferințe de presă.

Potrivit declarațiilor sale, care au fost preluate de agenția de presă Interfax,  marinarii FRMN au respectat decizia grănicerilor ucraineni. Pentru aceștia a fost creat un coridor sigur, pentru a se putea retrage din zona operațiunilor militare. După parcurgerea unor proceduri legale pe termen scurt și stabilirea legăturii cu partea ucraineană, cadrele militare aparținând Forțelor Armate ale Ucrainei vor fi trimise acasă, cu autobuzul. 

Yasnikov a menționat că niciuna dintre persoanele care s-au predat nu a solicitat ajutor medical, însă, dacă va fi cazul, acesta va fi acordat. În plus, militarii ucraineni au primit rații de hrană uscată și apă îmbuteliată.

Pe 25 februarie, Ministerul rus al Apărării a informat că 82 de militari ucraineni s-au predat în mod voluntar unei subunități rusești, în raionul Insulei Șerpilor. Aceștia au dat declarații că refuză să participe la ostilități și vor să se întoarcă la familii.

Televiziunile ruse au prezentat doar câțiva militari îmbrăcați în uniforme ucrainene. Niciunul nu spune nimic, presa rusă precizând doar că sunt militarii de pe Insula Șerpilor. Moscova nu a prezentat nicio dovadă că e vorba despre soldații de pe insulă.

Comentariul autorului: În ultimele zile, în presa din toată lumea și pe rețelele de socializare, au apărut o serie de dezinformării și informații eronate, care sunt inevitabile într-o situație de conflict, caracterizată, de regulă, prin panică și haos.

Despre militarii ucraineni de pe Insula Șerpilor s-a spus că au murit eroic, refuzând să se predea. De asemenea, s-a afirmat că aceștia au fost decorați de președintele Ucrainei, post-mortem. Mai mult, s-a propus ca o stradă centrală din Kiev sau din Odesa să poarte numele “Apărătorii Insulei Șerpilor”.

Ministerul rus al Apărării a confirmat că a preluat controlul asupra Insulei Șerpilor și că, de pe o navă de luptă, s-au tras focuri de armă în direcția acesteia. Însă, focurile de avertisment au fost trase în zona stâncilor și nu a garnizoanei ucrainene.  

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel