Rusia neagă că încearcă recucerirea Harkovului. Putin spune că regiunea nu intră în planurile lui, ci se dorește un "cordon sanitar" la graniță

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: Al Jazeera
Sursă foto: Al Jazeera

Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, la finalul vizitei sale de stat în China, că Armata rusă nu intenționează să cucerească orașul Harkov, capitala regiunii cu același nume din nord-estul Ucrainei, potrivit Agerpres, care citează EFE.

"În ceea ce privește Harkovul, în prezent nu există astfel de planuri", a afirmat Putin, răspunzând la o întrebare în cadrul unei conferințe de presă la Harbin, oraș din nord-estul Chinei.

Putin a acuzat Kievul pentru ofensiva lansată de trupele ruse săptămâna trecută, care le-a permis să cucerească numeroase localități la nord de Harkov, al doilea oraș ca mărime din Ucraina.

"Este de asemenea vina lor, întrucât atacă și continuă, din păcate, să atace zonele populate de pe teritoriile de frontieră ale Rusiei", a insistat el.

Mai exact, Putin a denunțat artileria ucraineană care a vizat zone rezidențiale din centrul orașului Belgorod, cel mai grav lovit de la începutul campaniei militare ruse în Ucraina.

"Acolo trăiesc civili. Totul este evident. Ei trag în centrul orașului, în zonele rezidențiale", a spus Putin.

Din acest motiv, Putin a explicat că trupele ruse încearcă să creeze o centură de securitate, "o zonă sanitară", pentru a proteja regiunile de frontieră ale Rusiei.

"Asta este ceea ce facem noi. În fiecare zi (trupele ruse) avansează, conform planului", a subliniat el.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut că situația din Harkov este foarte complicată, dar că Kievul nu își poate permite să piardă orașul în fața inamicului rus.

Comandantul șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a prezentat vineri un bilanț al ofensivei ruse în regiunea Harkov, indicând că atacurile de pe partea ucraineană a zonei de frontieră au extins frontul cu încă 70 de kilometri.

"Inamicul a extins zona de ostilități active cu aproape 70 de kilometri în încercarea de a ne forța să folosim un număr suplimentar de brigăzi de rezervă", a declarat Sîrski, aflat recent pe teren în Harkov, într-o postare pe rețelele de socializare.

Sîrski a explicat că forțele ruse din zonă și-au concentrat eforturile în direcția axei Strilecie-Lipțî și a orașului Vovceansk, cel mai important oraș din zona de frontieră a regiunii Harkov.

Generalul ucrainean a indicat că gruparea Sever (Nord) a Forțelor armate ruse, care a desfășurat un număr semnificativ de unități de luptă pentru această ofensivă, a atacat mai devreme decât era planificat, realizând că Ucraina începea să adune forțe pentru a apăra zona.

"Nu au reușit să străpungă apărarea noastră", a susținut Sîrski, avertizând totuși că "lupte grele" vor continua pe noul front.

În ceea ce privește nivelul de pătrundere a Rusiei în partea de nord a regiunii Harkov, președintele Zelenski a declarat vineri că, deși trupele ruse au avansat pe teritoriul ucrainean, nu au ajuns la prima linie de apărare fortificată construită din beton de Ucraina.

Vorbind pentru presa ucraineană, Zelenski, citat de Ukrainska Pravda, a subliniat că fortificațiile nu pot fi construite într-o zonă atât de expusă la focul rusesc ca cea imediat adiacentă frontierei.

Autoritățile ucrainene au fost criticate în ultimele zile pentru că nu au construit suficiente fortificații în zona de frontieră Harkov. Media precum Ukrainska Pravda au publicat investigații care relevă sifonarea fondurilor alocate pentru construcția fortificațiilor, iar alte surse au publicat imagini cu "dinți de dragon" nefolosiți, depozitați pe marginea drumurilor încă din vara trecută.

Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) estimează la 8 kilometri distanța cu care Rusia a reușit să pătrundă în teritoriul ucrainean în ofensiva transfrontalieră începută vinerea trecută.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel