Ziua distrugerilor. Cioroianu: ”Asistăm la schimbare de tactică?” | General ucrainean: Un atac din nord este posibil, dar rușii au nevoie de 2-3 luni

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Distrugeri în Kiev, după atacul cu rachete din 10 octombrie - Serviciul pentru Situații de Urgență a Ucrainei
Distrugeri în Kiev, după atacul cu rachete din 10 octombrie - Serviciul pentru Situații de Urgență a Ucrainei

Ministerul Apărării al Federației Ruse este mulțumit de lovitura masivă cu rachete.

Armata rusă a tras luni peste 80 de rachete asupra țintelor civile din și în apropierea celor mai mari orașe ale Ucrainei, ucigând zeci de civili și lăsând multe orașe și regiuni fără electricitate și apă caldă.

După atacul masiv cu rachete asupra Ucrainei din dimineața zilei de 10 octombrie, Ministerul Apărării al Rusiei a declarat că „obiectivul a fost atins”.

”Forțele armate ruse au provocat o lovitură masivă cu arme de înaltă precizie, cu rază lungă de acțiune, asupra obiectelor sistemelor de management militar, comunicații și energie ale Ucrainei. Scopul atacurilor a fost atins. Toate obiectele desemnate sunt afectate.”, se mai spune în comunicat.

Premierul ucrainean Denis Shmihal a declarat că 11 centrale energetice din opt regiuni ucrainene au fost avariate în urma atacurilor cu rachete, unde un număr mare de orașe și sate au rămas fără electricitate și apă caldă. 

Fostul ministru de externe Adrian Cioroianu a comentat la Digi24 acțiunile Federației Ruse din ultimele ore.

”O replică rusească era de așteptat, după ce s-a întâmplat cu podul din strâmtoarea Kerci. Dar mai este o întrebare în acest moment - ce va face Belarusul? Asistăm cumva la o schimbare de tactică? Pregătește Rusia un eventual atac și dinspre nord, dinspre Belarus, pentru că astăzi, președintele Lukașenko vorbea de dispuneri comune de trupe. De la Kremlin nu a venit nicio aprobare, dar nicio negare a acestor acțiuni”, arată Cioroianu.

Fostul ministru de externe nu exclude nici ipoteza unei tentative a F. Ruse ”de a muta atenția ucrainenilor din est și din sud și de a le da din nou senzația ucrainenilor că în scurt timp Kievul ar putea fi amenințat dinspre nord”.

 

Un atac din nord nu este exclus, dar pregătirea sa va dura

 

Anticipând, parcă, un asemenea scenariu, generalul locotenent Serhii Naiev, Comandantul Forțelor Întrunite ale Forțelor Armate ale Ucrainei, declara săptămâna trecută, în emisiunea telemaratonului național ucrainean (program unic, transmis de toate marile canale TV din Ucraina) că este posibilă o nouă ofensivă dinspre nord asupra Kievului, dar rușii au nevoie de 2-3 luni pentru a a forma astfel de forțe.

Foto: Distrugeri în Kiev, după atacul cu rachete din 10 octombrie - Serviciul pentru Situații de Urgență a Ucrainei

În același timp, Naiev a remarcat că Kievul este acum mai bine protejat decât era înainte de începerea invaziei la scară largă pe 24 februarie.

În opinia sa, Belarusul poate intra în război în Ucraina dacă „primește comanda corespunzătoare din partea Federației Ruse”.

„Dacă există schimbări în situația inamicului, ne vom schimba componența forțelor în consecință”, a asigurat Naiev, citat de UkrainskaPravda

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel