Rusia mai încasează o lovitură de la ucraineni. Nava Pavel Derzhavin, parte a Proiect 22160, a sărit inopinat în aer în Crimeea ocupată

Darius Muresan |
Data publicării:
Nava rusă Pavel Derzhavin, foto: Anton Gerashenko, consilier al ministrului Afacerilor Interne din Ucraina
Nava rusă Pavel Derzhavin, foto: Anton Gerashenko, consilier al ministrului Afacerilor Interne din Ucraina

Ucrainenii anunță că o navă din cadrul clasei Proiect 22160, pe hârtie nave de patruale, dar considerate corvete, a sărit în aer în Sevastopol, Crimeea. E vorba de nava Pavel Derzhavin.

Anunțul a fost făcut de către un oficial ucrainean, preluat de presa din Ucraina. Citat de Dumskaya și Focus, Anton Gerashenko, consilier al Ministrului Afacerilor Interne de la Kiev, a anunțat că nava rusă Pavel Derzhavin a făcut „bum” în Sevastopol.

De precizat că până în prezent nu există o confirmare oficială din partea Armatei Ucrainei, anunțul fiind făcut însă totuși de un oficial de la Kiev. Totodată, pe canalele de ruse informația nu apare.

„Nu este încă clar ce s-a întâmplat. Fie o lovitură de rachetă, fie o lovitură a unei drone aeriene sau maritime. Sau fie pur și simplu cineva și-a aprins o țigară”, a precizat ironic oficialul ucrainean.

Nava e una nouă. Construcția ei a început în 2016 la șantierul naval Zelenodolsk și a fost finalizată la Kerci, potrivit presei ucrainene,

Ea a intrat în serviciul Flotei Ruse de la Marea Neagră în 2020.

Flota rusă din Marea Neagră are în înzestrare patru nave din proiectul 22160: Vasily Bikov, Dmitriy Rogachev, Pavel Derzhavin și Serghei Kotov. Acest tip de navă are un deplasament de până la 1.700 de tone și este dotată cu până la opt rachete Kalibr.

 

Nu e primul incident în care sunt implicate aceste corvete. În septembrie ucrainenii au mai lovit două nave

 

Forțele Armate ucrainene au lovit două nave de patrulare din proiectul 22160 -  clasa „Vasily Bikov” aparținând Flotei Mării Negre a Federației Ruse la mijlocul lunii septembrie.

Atacul a venit la o zi după ce în noaptea de 13 septembrie Ucraina a atacat Sevastopolul și a lovit un submarin rus și o navă cu ajutorul rachetelor britanice Storm Shadow cu rază lungă de acțiune. E vorba de submarinul Rostov pe Don și nava de asalt amfibiu Minsk.

Atacul a fost cea mai mare lovitură încasată de Flota Rusă, depașind ca pagube scufundarea crucișătorului Moskva. 

Ministerului rus al Apărării, a recunoscut atacul de noapte, efectuat de Forțele Armate ale Ucrainei cu zece rachete de croazieră împotriva uzinei de reparații navale din Sevastopol, dar nu și pagubele.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel