Rusia își va testa Triada nucleară și armele hipersonice într-un exercițiu a cărui scenariu va fi un atac inopinat împotriva ei

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 01.12.2021, citând surse aparținând Ministerului rus al Apărării, că, în anul 2022, va fi desfășurată o nouă ediție a manevrelor strategice Grom, la care vor fi folosite și noile armamente hipersonice din dotarea armatei.

În mod tradițional, la exercițiile militare strategice Grom participă Triada nucleară a Federației Ruse. Pe timpul acestora sunt verificate opțiunile de răspuns la un atac inopinat cu întrebuințarea armelor nucleare.

Surse din mediul militar au declarat pentru Izvestia că reprezentanții Ministerului rus al Apărării iau în calcul posibilitatea participării la exercițiul Grom-2022 a sistemelor de arme hipersonice. În timpul manevrelor, vor fi elaborate metode de întrebuințare a acestora. Deocamdată, nu se știe dacă vor fi planificate lansări de luptă a rachetelor hipersonice.

 

Rusia oferă o importanță mare armamentului hipersonic

 

La exercițiul strategic Grom-2022 vor participa toate componentele Triadei nucleare a Federației Ruse, respectiv Trupele de Rachete cu Destinație Strategică (RVSN), bombardierele strategice ale Aviației cu rază lungă de acțiune și submarinele nucleare din cadrul Forțelor Navale. Conducerea manevrelor va fi realizată din Centrul Național pentru Conducerea Apărării Federației Ruse (CNCA) de la Moscova.

Ultima dată, exercițiul Grom s-a desfășurat în anul 2019. La acesta au participat aproximativ 12.000 de militari, 213 instalații de lansare ale RVSN, până la 105 avioane și elicoptere, 15 nave de luptă, cinci submarine și 310 unități de tehnică militară și specială. În timpul exercițiului, au fost efectuate peste 15 lansări de rachete balistice și de croazieră.

În ultima perioadă, Federația Rusă a acordat o atenție specială armamentelor hipersonice. Pe 30 noiembrie, președintele rus, Vladimir Putin, a declarat, în timpul participării la un forum de investiții, că dezvoltarea acestora reprezintă o reacție la acțiunile desfășurate de NATO.

Comentariul autorului: În fiecare an, de regulă, în cursul lunii octombrie, în Federația Rusă se desfășoară un antrenament de conducere a Forțelor de Descurajare Strategică.

Până în anul 2019, antrenamentele de acest tip au vizat strict Forțele Nucleare Strategice și au inclus verificarea sistemului de conducere a Forțelor Armate, precum și fiabilitatea transmiterii ordinelor de luptă și a semnalelor de-a lungul întregii verticale de conducere, de la CNCA și până la punctele de comandă ale marilor unități și unități militare. În 2018, antrenamentul s-a desfășurat pe 11.10, iar în anii precedenți pe 31.10.

În 2019, activitatea a avut loc, în perioada 15-17.10, sub forma unui exercițiu de comandament și stat major la nivel strategic de conducere a Forțelor Armate, cu denumirea Grom-2019. Noutatea acestuia a constat în extinderea participanților de la Forțele Nucleare Strategice la Forțele de Descurajare Strategică. Astfel, pe lângă componentele terestră, aeriană și navală aparținând Forțelor Nucleare Strategice, la exercițiu au participat și alte categorii de forțe dotate cu armament de mare precizie, respectiv complexe Iskander cu bazare terestră și platforme navale purtătoare de rachete de croazieră Kalibr (nave de suprafață și submarine).

Probabil, anul viitor, pe lângă lansările obișnuite de rachete balistice și de croazieră, vor fi efectuate și lansări de rachete hipersonice. În prezent, în dotarea Forțelor Armate ale Federației Ruse se află arme hipersonice cu bazare terestră (Avangard) și aeriană (Kinzhal). La începutul anului 2022, este planificată introducerea în înzestrare și a primei rachete hipersonice cu bazare navală (Zircon).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel