Rusia își întărește apărarea antiaeriană în zona Mării Baltice

Ionel Copcea |
Data publicării:

Cotidianul rus Izvestia a informat, pe 02.02.2021, citând surse aparținând Ministerului rus al Apărării, că, în Regiunea Militară Vest, a fost format un nou regiment mobil al rezervei de apărare antiaeriană. Acesta va acoperi spațiul aerian situat deasupra orașului federal Sankt Petersburg și Regiunii Leningrad.

Regimentul, care a fost creat în cadrul Armatei 6 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană, este dotat cu complexe de rachete și artilerie antiaeriană Pantsir-S. Formarea unității, care va îndeplini misiuni ale rezervei mobile a armatei, s-a încheiat la sfârșitul anului 2020.

Potrivit Izvestia, “formarea unei noi unități de apărare antiaeriană reprezintă o reacție asimetrică la întărirea NATO în Regiunea Mării Baltice. Partea rusă a reacționat în acest fel, în special ca urmare a desfășurării în zonă a dronelor de atac și a rachetelor cu bazare aeriană cu rază lungă de acțiune”.

Specialiștii militari ruși susțin că noul regiment mobil va acționa în calitate de rezervă, iar în caz de necesitate va putea fi redislocat pe direcțiile cel mai importante. Acesta va putea fi deplasat atât pe cale aeriană, cât și pe cale terestră, cu mijloacele proprii.

De asemenea, sursele militare susțin că regimentul “va acționa, ca direcție de bază, împotriva statelor baltice și a Poloniei, iar la nevoie acesta va putea acoperi și spațiul aerian ale Republicii Belarus, în calitate de stat aliat.”

Regimentele dotate integral cu sisteme de tip Pantsir-S reprezintă un fenomen destul de nou pentru Apărarea Antiaeriană rusă. Primul regiment experimental de acest tip a fost format, la sfârșitul anului 2018, în cadrul Armatei 1 Apărare Antiaeriană și Antirachetă dislocată în Regiunea Moscova. Anterior, Ministerul rus al Apărării a adoptat o decizie privind formarea de regimente mobile ale rezervei de apărare antiaeriană în compunerea fiecărei armate de forțe aeriene și apărare antiaeriană.

Comentariul autorului: În prezent, fiecare Regiune Militară din cadrul Forțelor Armate ale Federației Ruse (inclusiv Flota de Nord) dispune de câte o Armată de Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană.

Probabil, după formarea regimentului dotat cu complexe Pantsir-S în cadrul Armatei 6 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană a Regiunii Militare Vest, va urma înființarea unei unități similare în Regiunea Militară Sud, în compunerea Armatei 4 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană, și la Flota de Nord, în cadrul Armatei 45 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană. Ulterior, unități de acest tip ar putea apărea și în Armata 14 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană a Regiunii Militare Centru și în Armata 11 Forțe Aeriene și Apărare Antiaeriană a Regiunii Militare Est.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel