Rusia intenționează să monitorizeze îndeaproape activitatea NATO în spațiu

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Rusia va monitoriza îndeaproape activitatea NATO în spațiu cosmic, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova, ca urmare a deciziei miniștrilor de externe ai NATO de a declara spatiul cosmic ca domeniu operațional, potrivit TASS.

În timpul unui briefing difuzat de postul de televiziune Russia 24, pe 21 noiembrie, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zakharova, a declarat că Rusia intenționează să monitorizeze desfășurarea armelor NATO în spațiu.

După o întâlnire a miniștrilor de externe ai NATO la Bruxelles, miercuri, secretarul general Jens Stoltenberg a declarat că spatiul cosmic este esenţial pentru capacităţile de apărare şi descurajare ale Alianţei, pentru avertizarea timpurie şi navigaţie, precizand că NATO nu are intenția de a pune arme în spațiu.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe, autoritățile de la Moscova solicită țărilor NATO să nu permită o cursă a înarmărilor în spațiu, ceea ce ar avea repercusiuni negative asupra situației internaționale și a problemelor de securitate.

„Pornim de la presupunerea că transformarea spațiului cosmic într-o zonă de confruntare militară nu ar satisface interesele de securitate ale niciunei tarii din lume, inclusiv ale statelor membre NATO", a spus ea.

Într-adevăr, spațiul a devenit indispensabil activităților științifice, comerciale și  militare. Cu toate acestea, odată cu dezvoltarea armelor anti-satelit, asistăm de câțiva ani la o „înarmare” a spațiului, care a devenind astfel un domeniu operațional ca oricare altul, potrivit experţilor militari ai publicaţiei Opex 360.

De aici decizia Alianței de a o transforma într-o nouă zonă operațională. „Abordarea noastră va rămâne defensivă și pe deplin în conformitate cu dreptul internațional. NATO nu intenționează să plaseze arme în spațiu. Dar trebuie să ne asigurăm că misiunile și operațiunile noastre primesc sprijinul adecvat ", a spus Stoltenberg la întâlnirea miniștrilor de externe ai NATO la Bruxelles.


DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel