Rusia insistă în exploatarea tehnologiei hipersonice. Racheta cu bazare aeriană H-95 va fi produsă și destinată Aviației cu rază lungă de acțiune

Ionel Copcea |
Data publicării:

În cadrul unui interviu acordat revistei Gândirea militară, comandantul Academiei Militare a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse, general colonel Vladimir Zarudnitsky a declarat, pe 03.08.2021, că în Rusia se află în curs de dezvoltare racheta hipersonică cu rază lungă de acțiune H-95.

Potrivit generalului, în prezent, dominația în sfera aerospațială reprezintă o condiție pentru desfășurarea cu succes a ostilităților. Această superioritate este asigurată, în special, prin întrebuințarea eficientă a avioanelor de atac și de vânătoare.

“În aceste scopuri, pentru Forțele Aerocosmice ale Federației Ruse sunt dezvoltate și adoptate modele noi și modernizate de arme, echipamente militare și speciale, precum bombardierul strategic Tu-160M, complexul de rachete hipersonice Kinzhal sau armele de mare precizie cu rază lungă de acțiune, în special racheta hipersonică H-95”, a spus Zarudnitsky, referindu-se la factorii obținerii victoriei în viitoarele războaie.

Comandantul Academiei Militare a remarcat faptul că pentru Forțele Aerocosmice sunt create drone de diverse clase, stații de radiolocație de descoperire dincolo de linia orizontului, sisteme de rachete antiaeriene și alte echipamente militare noi.

După cum a declarat pentru agenția RIA Novosti o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, noua rachetă hipersonică cu rază lungă de acțiune este dezvoltată în scopul utilizării de către bombardierele modernizate Tu-160M și Tu-22M3M, precum și de noile aeronave PAK DA (complex aerian de perspectivă al Aviației cu rază lungă de acțiune).

“Prototipuri ale noii rachete au fost testate deja de pe o platformă aeriană”, a menționat sursa.

În prezent, la trupele rusești, se află în serviciul de luptă experimental complexul aerian Kinzhal, care include platforma purtătoare MiG-31K și o rachetă hipersonică, dezvoltată pe baza rachetei aerobalistice a complexului Iskander. În timpul testelor, racheta a atins o viteză de aproximativ 10 Mach. La sfârșitul lunii iunie, două avioane MiG-31K cu rachete hipersonice au fost transferate, pentru prima dată la baza aeriană rusă din Siria.

Pe lângă aceasta, se află în curs de dezvoltare și o altă rachetă hipersonică cu bazare aeriană, care va fi amplasată în compartimentele interne ale avionului de vânătoare Su-57. După cum a declarat pentru RIA Novosti o altă sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, un avion Su-57 a efectuat mai multe zboruri cu o machetă funcțională a noii rachete hipersonice.

De asemenea, în Federația Rusă se află în curs de testare finală și racheta hipersonică cu bazare navală Zircon. Ultima lansare a acesteia a fost efectuată pe 19 iulie, de la bordul fregatei Amiral Gorshkov. Cu rachete hipersonice Zircon vor fi dotate atât navele de luptă, cât și submarinele Forțelor Navale ale Federației Ruse.

În luna februarie a acestui an, ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, a declarat că rachetele hipersonice vor deveni baza forțelor de descurajare non-nucleară ale Federației Ruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel