Rusia graţiază 5.000 de foşti infractori, racolați de Wagner, care au luptat în Ucraina

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Peste 5.000 de foşti infractori au fost graţiaţi după ce şi-au încheiat contractele în baza cărora au luptat în cadrul grupării ruse de mercenari Wagner împotriva Ucrainei, a anunţat sâmbătă liderul acestei grupări, Evgheni Prigojin, transmite Reuters.

Până la invazia din 24 februarie, formată din veterani din forţele armate ruse, gruparea Wagner şi-a asumat un rol mai proeminent în războiul din Ucraina după ce armata rusă a suferit o serie de înfrângeri umilitoare în timpul anului trecut.

''În prezent, peste 5.000 de oameni au fost puşi în libertate fiind graţiaţi după încheierea contractelor lor cu Wagner'', a spus Prigojin, un colaborator apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, într-un mesaj audio postat pe Telegram.

 

Wagner - pierderi mari, în special în ”aripa” foștilor pușcăriași

 

Wagner participă încă din primele zile la războiul împotriva Ucrainei. Oamenii lui Prigojin, în special grupul celor care au fost recrutați de prin pușcăriile ruse, se confruntă cu pierderi uriașe lângă Bahmut și Soledar, încercând să cucerească așezările prin asalt. 

Mai mult, în viitorul apropiat, forțele lui „Wagner” ar putea să rămână fără o parte dintre prizonierii recrutați, deoarece contractele acestora expiră.

Oficialii serviciilor de informații americane au estimat în decembrie că Wagner cuprindea aproximativ 10.000 de soldați profesioniști, recrutați în mare parte dintre veterani ai forțelor de securitate ale Rusiei și 40.000 de foști deținuți.

Potrivit expertului militar Oleksi Hetman, Wagner a avut în Ucraina aproximativ 45 de mii de mercenari, iar acum ar fi rămas pe front ceva mai mult de 7 mii de combatanți. Acesta a remarcat pentru media ucraineană că neînțelegerile dintre Prigojin și liderii Armatei ruse sunt în avantajul Ucrainei.

La rândul lor, oficialii ucraineni susțin că aproape 30.000 dintre cei 50.000 de soldați ai lui Wagner au dezertat sau au fost uciși sau răniți, dar numărul nu poate fi confirmat din surse independente

Evgheni Prigojin, care a stat nouă ani în penitenciar în timpul regimului sovietic pentru tâlhărie şi alte infracţiuni, şi-a recunoscut amestecul în alegerile din SUA şi rolul său în crearea Wagner.

La 24 februarie anul trecut, Rusia a lansat o agresiune neprovocată şi nejustificată împotriva Ucrainei vecine. Moscova a susţinut constant că desfăşoară o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a populaţiei rusofone din Ucraina.

Kievul a anunţat că, înainte de a discuta despre un eventual plan de pace cu Moscova, trupele ruse trebuie să părăsească întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv regiunile anexate anul trecut şi peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel