Rusia este un generator de instabilitate în Mediterană | Mike Pompeo: A semănat ''haos, conflict și diviziune” în țările din regiune

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a criticat Rusia pentru că a continuat să „amenințe stabilitatea mediteraneană” și să semene „haos, conflict și diviziune” în țările din regiune.

Într-o declarație din 15 decembrie, Pompeo a răspuns ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, despre care a spus că „a acuzat Statele Unite că au făcut jocuri politice” în regiune, precizează Radio Europa Liberă România.

Lavrov „încurcă din nou faptele și încearcă să rescrie istoria”, a spus Pompeo, denunțând acțiunile Moscovei în Libia, Siria și alte țări mediteraneene.

Relațiile dintre Moscova și Washington s-au deteriorat până la un nivel minim post-Războiul Rece din cauza mai multor divergențe, printre care anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea în 2014, rolul său în războaiele din estul Ucrainei și Libia și amestecul în alegerilor în Statele Unite și Europa.

Președintele ales al SUA, Joe Biden, care va fi inaugurat pe 20 ianuarie, este de așteptat să adopte o poziție mai dură față de Kremlin în ceea ce privește respectarea drepturilor omului și politicile externe, în comparație cu președintele Donald Trump.

În declarația sa, intitulată Influența rusă în Marea Mediterană, Pompeo a declarat că Statele Unite lucrează cu aliații și partenerii săi din estul Mediteranei pentru a „promova o mai mare stabilitate, securitate și prosperitate”.

Pe de altă parte, Rusia „continuă să amenințeze stabilitatea mediteraneană folosind o varietate de tehnici pentru a răspândi dezinformarea, a submina suveranitatea națională și a semăna haos, conflict și diviziune în țările din întreaga regiune”.

În Libia, Pompeo a declarat că Washingtonul „susține formarea unui guvern incluziv care să poată asigura țara și să satisfacă nevoile economice și umanitare ale poporului libian”.

Între timp, Moscova a subminat eforturile ONU de a aduce pacea în țara nord-africană, a încălcat un embargo ONU asupra armelor , a blocat sancțiunile ONU împotriva încălcătorilor drepturilor omului și a alimentat conflictul prin intermediul grupului Vagner, o forță contractantă militară rusă care activează și în Siria și Africa, potrivit secretarului de stat ieșit.

În Siria, Rusia sprijină regimul președintelui Bashar al-Assad, „al cărui război împotriva propriilor săi oameni a sporit instabilitatea regională, a dus la o criză umanitară prelungită și a deplasat jumătate din populație”, a spus Pompeo.

De asemenea, el a acuzat Rusia că a lucrat pentru a submina eforturile diplomatice dintre Grecia și Macedonia de Nord și a permis oligarhilor ruși cu legături la Kremlin, să spele bani prin Cipru și Malta, printre alte activități.

„Toate aceste acțiuni demonstrează în mod clar că, dacă cineva face jocuri politice și încearcă să împiedice progresul în conflictele regionale, atunci este Rusia cea care acționează doar pentru a-și promova propriile interese în detrimentul întregii regiuni", a spus Pompeo.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel