Rusia este deranjată de prezenţa mililitară a SUA în zona câmpurilor petrolifere din Siria

S.I. Catalin |
Data publicării:

Ministerul rus al Apărării a criticat planul Statelor Unite de a menţine şi amplifica prezenţa militară americană în estul Siriei, calificându-l drept 'banditism internaţional de stat', motivat de dorinţa de a-i proteja pe contrabandiştii de petrol, nu de preocupări de securitate reale, transmite sâmbătă Reuters.

Şeful Pentagonului, Mark Esper, a declarat vineri că SUA vor trimite vehicule blindate şi trupe la câmpurile petrolifere siriene pentru ca acestea să nu cadă în mâinile luptătorilor Statului Islamic.

Într-un comunicat, Ministerul rus al Apărării afirmă că Washingtonul nu are mandat în baza dreptului internaţional sau a legislaţiei SUA pentru a-şi suplimenta prezenţa militară în Siria, acest plan nefiind motivat de îngrijorări reale privind securitatea în regiune.

'De aceea, acţiunile actuale ale Washingtonului - capturarea şi menţinerea sub control militar a câmpurilor petrolifere în estul Siriei - constituie, simplu spus, banditism internaţional de stat', se spune în comunicatul Moscovei.

Trupe americane şi firme private de securitate îi protejează în estul Siriei pe contrabandiştii de petrol, care câştigă peste 30 milioane de dolari pe lună, adaugă ministerul rus.

Rusia, care îl sprijină pe preşedintele sirian Bashar al-Assad şi l-a ajutat pe acesta să întoarcă soarta sângerosului război civil, insistă de multă vreme că prezenţa militară a SUA în Siria este ilegală.

Moscova şi-a întărit poziţia în Siria în urma retragerii americane din nord-estul ţării, negociind în această săptămână o înţelegere cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru îndepărtarea miliţiei kurde YPG de pe o fâşie de 30 km în interiorul Siriei de la graniţa cu Turcia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel