Rusia desfășoară manevre de amploare în Marea Caspică, avertizând astfel Azerbaidjanul și Turcia

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Departamentul pentru informare și comunicații în masă din cadrul Ministerului rus al Apărării a anunțat că, pe 16.10.2020, Flotila din Marea Caspică a început executarea unor exerciții navale de amploare, ce vor include trageri de artilerie și lansări de rachete.

„Exercițiile planificate au loc în cadrul unei verificări, nu reprezintă nicio amenințare și nu impun restricții asupra activităților economice ale statelor caspice”, se arată în comunicatul de presă.

Activitățile au loc în partea centrală a Mării Caspice, la nord de Peninsula Absheron. La manevre participă șase nave de luptă, șapte avioane și peste 400 de militari.

„În cadrul exercițiului, echipajele fregatelor Daghestan și Tatarstan, precum și cele ale navelor mici purtătoare de rachete Uglich și Veliky Ustyug vor executa trageri de artilerie și lansări de rachete asupra unor ținte aeriene și maritime”, au menționat reprezentanții ministerului.

Potrivit precizărilor acestora, în același timp, gruparea navală de atac va îndeplini misiuni de pază și apărare a activităților economice maritime și de distrugere a formațiunilor înarmate ilegale.

Comentariul autorului: Trebuie remarcat faptul că la exercițiile din Marea Caspică participă trei platforme purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, respectiv fregata Daghestan și navele mici purtătoare de rachete Uglich și Veliky Ustyug. Acestea au executat, alături de ce-a de-a treia navă mică purtătoare de rachete a Flotilei din Marea Caspică, Grad Svyiajsk, primele atacuri cu rachete Kalibr asupra pozițiilor insurgenților din Siria. Astfel, pe 07.10.2015, cele patru nave au lansat 26 de rachete 3M14T, care au distrus 11 ținte de pe teritoriul sirian, aflate la o distanță de peste 1.500 de kilometri. Atacul a fost repetat pe 20.11.2015, când au fost lansate 18 rachete de același timp asupra a șapte ținte din Rakka, Idlib și Aleppo.

Ca urmare, ieșirea pe mare a unei grupări navale de atac cu o asemenea forță de lovire poate fi apreciată, în contextul actual, ca un semnal adresat Azerbaidjanului și Turciei, implicate direct sau indirect în conflictul din Nagorno Karabah.

Potrivit experților militari ruși, este vorba despre primul avertisment al autorităților de la Moscova potrivit căruia, Rusia poate, dacă este necesar, să se implice în conflict, inclusiv din direcția Mării Caspice. Manevrele pot fi interpretate ca un semnal că regiunea se află în sfera intereselor strategice ale Rusiei și că aceasta are un potențial militar suficient în zonă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel