Rusia, deranjată că Cehia o acuză că s-a aflat în spatele exploziei de la un depozit de muniţii

S.I. Catalin / 01 iul 2021 / 18:26
Depozit munitii cehia Vrbetice  Sursa foto: Twitter/Police Cr
Depozit munitii cehia Vrbetice Sursa foto: Twitter/Police Cr

Ministerul de Externe rus l-a convocat joi pe ambasadorul Cehiei la Moscova, după ce Praga a acuzat Rusia că s-a aflat în spatele exploziei de la un depozit de muniţii în 2014 de pe teritoriul ceh, în care au murit două persoane, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă RIA, a declarat că cererile Cehiei privind plata unor compensaţii de către partea rusă sunt inacceptabile.

Tensiunile dintre Praga şi Moscova au început în aprilie, când guvernul ceh a acuzat agenţi de informaţii ruşi de implicarea în explozia de la un depozit de muniţii în 2014, în care au murit două persoane.

Moscova a negat acuzaţiile şi a plasat Cehia pe o listă a statelor neprietenoase.

La jumătatea lunii aprilie, Republica Cehă a expulzat 18 membri ai ambasadei Rusiei la Praga ca urmare a suspiciunii că serviciile secrete ruse au fost implicate în 2014 în explozia de la depozitul de muniţii din zona Vrbetice (circa 270 kilometri sud-est de Praga). Măsura a fost urmată de o decizie similară din partea Rusiei.

Pe 16 octombrie 2014, mai multe deflagraţii au avut loc în depozitul de muniţii amintit. Exploziile au cauzat moartea a doi angajaţi ai unei companii private care închiriase depozitul de la o firmă de stat.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy