Rusia critică ofensiva Turciei în Siria

S.I. Catalin |
Data publicării:

Rusia a criticat luni ofensiva Turciei în nordul Siriei, cu o zi înainte de o întâlnire între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan în staţiunea Soci (de pe coasta rusă a Mării Negre), informează dpa.

Rusia şi Turcia, care susţin tabere adverse în războiul civil sirian, au înnodat o alianţă delicată în ultimul an, având în vedere că ambele sprijină zone de securitate civile în Siria, iar Ankara a achiziţionat un sistem avansat antiaerian rusesc S-400, bulversând ţările membre NATO, organizaţie din care şi ea face parte, potrivit Agerpres.

Moscova, cel mai important aliat militar al regimului sirian, se opune în mod tradiţional operaţiunilor în ceea ce consideră drept teritoriul suveran al Siriei.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat că incursiunea Turciei în nordul Siriei din ultimele săptămâni le-a permis teroriştilor străini să scape din închisori, ceea ce creează preocupări că aceşti militanţi căliţi în lupte s-ar putea întoarce în ţara lor de origine, inclusiv în Rusia.

''În urma acţiunilor armatei turce, opt tabere de refugiaţi şi 12 închisori pentru militanţii străini au rămas fără pază'', a spus Şoigu la un forum de securitate de la Beijing, conform declaraţiilor sale citate de TASS.

''Aceasta ar putea duce la o aşa-zisă migrare inversă a teroriştilor în ţările lor de origine'', a afirmat ministrul rus al apărării. Potrivit Rusiei, aproximativ 15.000 de militanţi erau deţinuţi în închisorile controlate pe kurzi.

Ofensiva Ankarei în nordul Siriei, în apropiere de frontiera turcă, vizează teritorii aflate sub controlul combatanţilor kurzi sirieni pe care Turcia îi condamnă ca sprijinind terorismul.

Grupările kurde au încercat să instituie un stat autonom, Kurdistan, cu teritoriul în Siria, Turcia şi Irak, notează dpa.

În acelaşi timp, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat luni ţările occidentale că se ''poziţionează de partea teroriştilor'' împotriva Ankarei criticând ofensiva Turciei împotriva forţelor kurde în Siria, potrivit AFP.

''Vă vine să credeţi? Întregul Occident se poziţionează de partea teroriştilor şi ne atacă toate împreună. Printre acestea, ţările NATO şi ţările UE. Toate!'', şi-a exprimat indignarea Erdogan într-un discurs rostit la Istanbul.

Turcia a declanşat la 9 octombrie o ofensivă în nord-estul Siriei împotriva miliţiei kurde Unităţile de protecţie a poporului (YPG), un grup pe care îl califică drept ''terorist'', dar care este susţinut de ţările occidentale în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

Această operaţiune militară, suspendată joi în favoarea unui fragil armistiţiu negociat între Ankara şi Washington, este puternic criticată de către comunitatea internaţională, spre mare nemulţumire a lui Erdogan, care cere NATO să dea dovadă de ''empatie''.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel