„Rusia crede că lumea va obosi și îi va permite să distrugă brutal Ucraina” / „Teroriștii nu au dreptul să aibă arme nucleare” - Principalele declarații la ONU

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Prima zi a sesiunilor Adunării Generale a ONU a însemnat și o oportunitate pentru liderii lumi pentru a transmite mesaje puternice.

„Rusia crede că lumea va obosi și îi va permite să distrugă brutal Ucraina, fără consecințe. Dar vă întreb: dacă renunțăm la principiile de bază ale Cartei ONU pentru a lăsa locul unui agresor, poate orice stat membru să fie sigur că este protejat? Dacă permitem împărțirea Ucrainei, este sigură independența oricărei națiuni?” s-a întrebat retoric Biden.

Biden a afirmat că instituția controlului armamentelor este un pilon al securității internaționale: nu trebuie să cădem de acord asupra tuturor pentru a face progrese în chestiuni ca aceasta. „După mai bine de 50 de ani de progres, Rusia a anunțat suspendarea tratatului New Start: o mișcare iresponsabilă, care pune întreaga lume în pericol”, a spus el, adăugând că SUA vor continua să lucreze „cu bună-credință” pentru reduce amenințarea reprezentată de armele de distrugere în masă.

„Rusia crede că lumea va obosi și îi va permite să atace Ucraina. Putin crede că poate invada o țară fără consecințe, dar se înșeală”, a spus Biden într-un discurs la Adunarea Generală a ONU. „Dacă permitem fragmentarea Ucrainei, este sigură independența vreunei națiuni?”, a mai declarat Biden, care a fost întâmpinat cu aplauze când a spus că SUA și aliații săi vor fi alături de Ucraina în lupta sa pentru libertate. „Numai Rusia poartă responsabilitatea pentru acest război”, a spus el. „Doar Rusia are puterea de a opri imediat acest război”.

O idee similară a venit și din partea cancelarului german.

Președintele rus poate opri războiul cu o singură directivă, a spus Scholz la ONU, a declarat cancelarul german Olaf Scholz. Potrivit acestuia, Moscova va face acest lucru atunci când va înțelege că statele ONU sunt ferme în pozițiile și valorile lor. Potrivit lui Scholz, imperialismul și revizuirea granițelor prin forță nu-și au locul în relațiile internaționale în secolul XXI.

 

Erdogan: Războiul din Ucraina nu ar trebui să aibă un învingător sau un învins

 

Potrivit președintelui Recep Tayyip Erdogan, Turcia s-a angajat să pună capăt războiului din Ucraina fără „fără câștigători sau învinși”.

„Poziția noastră în războiul ruso-ucrainean a fost apreciată de întreaga lume. Am obținut multe succese diplomatice, de la schimbul de prizonieri până la inițiativa Mării Negre”, a spus Erdogan, referindu-se la așa-numitul acord de cereale intermediat de Ankara cu ONU.

Zelenski a atacat dur acțiunile Rusiei: „Teroriștii nu au dreptul să aibă arme nucleare. Ucraina și-a predat întregul arsenal, în timp ce Rusia nu”, a spus el, adăugând că dezarmarea „este o strategie bună, dar nu trebuie să fie singura care să protejeze lumea de un război mondial”.

Zelenski a insistat că Rusia comite genocid în Ucraina. „Cunoaștem numele a zeci de mii de copii care au fost răpiți și deportați din teritoriile ocupate și avem dovezi ale multor alte incidente similare: în Rusia, acești copii sunt învățați să urască Ucraina”, a spus el.

Potrivit președintelui ucrainean, Moscova folosește orice armă neconvențională pentru a câștiga războiul. „Folosește petrol și gaze pentru a slăbi țările. Și acum, această amenințare a devenit și mai mare, pentru că armează și energia nucleară: uitați ce a făcut la centrala de la Zaporijia”. Moscova, a continuat Zelenski , folosește și prețurile alimentelor și alimentelor ca arme pentru a genera insecuritate în întreaga lume. „El folosește această strategie nu numai împotriva Ucrainei, ci și împotriva tuturor țărilor din lume.

Iranul, țară care sprijină cu drone kamikaze războiul de agresiune al Rusiei din Ucraina,  a acuzat marţi Statele Unite, în cadrul Adunării Generale a ONU, că "pun paie pe foc" în conflictul din Ucraina, ţară pe care Rusia, un aliat al Teheranului, a invadat-o în februarie 2022, informează AFP.

Preşedintele iranian Ebrahim Raissi a reafirmat poziţia "fără ambiguitate" a ţării sale, care "nu sprijină niciun război nicăieri, nici în Europa şi nici în altă parte".

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel