Rusia consideră problema Insulele Kurile ”caz închis”. Oficial rus: Dacă ar fi revenit Japoniei le transformau în baze americane

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Japonia trebuie să înțeleagă că Rusia consideră că problema Insulelor Kurile este închisă iar premierul rus Mihail Mişustin vizitează teritoriul rus, a declarat vicepreședintele Comisiei pentru afaceri externe a Consiliului Federației Ruse, Vladimir Dzhabarov.

Anterior, ministerul japonez de externe l-a convocat pe ambasadorul rus în Japonia, Mihail Galuzin, pentru a-și exprima protestul față de vizita lui Mihail Mişustin pe Insula Iturup, transmite Tass.

"Primul ministru călătorește pe teritoriul rus care este inalienabil de Rusia în conformitate cu Constituția. El a făcut totul în conformitate cu Constituția și nu avem nevoie de permisiunea sau notificarea altei țări pentru a vizita teritoriul nostru. Cred că japonezii ar trebui să aibă o viziune mai calmă asupra acestui lucru. Trebuie să înțeleagă că Rusia consideră problema Insulelo4 Kurile, închisă", a subliniat Dzhabarov.

El a adăugat că Rusia a solicitat în repetate rânduri japonezilor cooperarea economică pe Insule. ”Ar aduce beneficii atât Japoniei, cât și Rusiei. Acest lucru ar fi mai benefic decât încercarea de a recupera insulele, astfel încât bazele americane să poată fi ridicate acolo încă din a doua zi. Japonezii nu au ascuns niciodată acest lucru. Se află sub ”umbrela de rachete” a SUA, iar aceste insule ar fi fost predate pentru desfășurarea bazelor SUA. Această chestiune nu este în discuție pentru Rusia", a reiterat el.

 

Tratat de pace


De decenii, Moscova și Tokyo organizează consultări pentru a încheia un tratat de pace ca urmare a sfârșitului celui de Al Doilea Război Mondial. Problema Insulelor Kurile rămâne punctul cheie.

În 1945, întregul arhipelag a fost predat Uniunii Sovietice. Tokyo a revendicat Iturup, Kunashir, Shikotan și un grup de insule nelocuite. 

Pe data de 9 august 1945, Uniunea Sovietică a denunțat pactul de neutralitate, a declarat război Japoniei și a lansat invazia din Manciuria.

Dictatorul sovietic Iosif Stalin s-a grăbit temându-se de faptul că Japonia va capitula ca urmare a bombei nucleare folosită de SUA, iar astfel, Kremlinul ar rămâne în ”afara jocului”.

În fond, contrar opiniei publice  de azi, invazia sovietică a fost un factor mult mai determinant în ceea ce privește capitularea Japoniei decât Little Boy și Fat Man (n.a. - numele celor două bombe nucleare care au căzut la Hiroshima și Nagazaki).

Ministerul rus de Externe a declarat în repetate rânduri că suveranitatea Moscovei asupra insulelor este consacrată în dreptul internațional și nu poate fi pusă sub semnul întrebării.

Predecesorul lui Mihail Mişustin, Dmitri Medvedev, a vizitat Insulele Kurile de mai multe ori cât timp a fost prim-ministru și președinte. Medvedev a vizitat Insulele Kurile pentru prima dată în 2010. Înainte de asta, oficiali ruși de vârf nu vizitaseră niciodată insulele.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel