U.E vrea să trimită o misiune militară în Ucraina. Rusia răspunde cu ameninţări: Această iniţiativă este un pas necugetat

Cristian Soare |
Data publicării:

Rusia a solicitat joi Uniunii Europene să renunţe la ideea de a trimite o misiune de instruire militară în Ucraina, întrucât consideră că aceasta va duce la o escaladare a tensiunilor în Donbas, unde forţele ucrainene şi separatiştii proruşi se confruntă din 2014, relatează EFE şi Lenta.ru.

'Ne preocupă, fireşte, examinarea de către Bruxelles a planurilor de desfăşurare a unei misiuni UE militare de instruire în Ucraina', a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, calificând această iniţiativă drept un 'pas necugetat'.

În opinia Moscovei, materializarea 'acestei iniţiative contravine' acordurilor de pace de la Minsk şi va 'contribui la militarizarea Ucrainei şi la o escaladare a tensiunilor în Donbas', estul ţării. Aceste planuri, a declarat Zaharova, încurajează de asemenea Kievul 'să saboteze şi mai mult' aplicarea măsurilor prevăzute în acordurile de la Minsk, destinate să pună capăt conflictului din Donbas.

UE a confirmat marţi, la cel de-al XXIII-lea summit al său cu Ucraina, că are în vedere trimiterea unei misiuni militare de instruire a forţelor ucrainene.

'În privinţa cooperării militare, considerăm într-adevăr că ar fi bine dacă ar fi posibil să ne consolidăm cooperarea şi în acest domeniu', a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-o conferinţă de presă marţi, la Kiev.

Potrivit Agerpres, Michel a indicat că s-a decis 'trimiterea unei misiuni de experţi europeni, care au sosit aici (la Kiev) cu câteva zile înainte, cu scopul de a se întâlni cu partea ucraineană pentru a înţelege mai bine ce proiecte concrete putem dezvolta, în special în sfera educaţiei, a instruirii militare'.

Părţile discută astfel de măsuri în contextul activităţii sporite a trupelor ruse în regiunile de frontieră cu Ucraina, a explicat purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, citat de Lenta.ru, care aminteşte că, pentru prima oară, publicaţia germană Welt am Sonntag a făcut dezvăluiri despre planurile UE de a trimite o misiune militară în Ucraina.

În acest context, Rusia ar fi trimis în Belarus o subunitate de sisteme de rachete antiaeriene S-400 Triumf, a informat joi portalul Avia.pro - apropiat armatei şi serviciilor secrete ruseşti.

Potrivit acestuia, un avion-cargo al armatei ruse, An-124, care decolase de pe aeroportul Vnukovo, din Moscova, a aterizat deja pe aeroportul militar din Baranovici, în vestul Belarus.

În pofida absenţei unor comentarii oficiale, o sursă, citată de site-ul rus de propagandă Avia.pro, a afirmat că Belarus a solicitat în regim de urgenţă Moscovei furnizarea unor sisteme de rachete S-400 Triumf pentru instalarea lor în apropiere de frontiera cu Ucraina, invocând posibile ameninţări din partea acesteia la adresa Belarus. Această informaţie nu a putut fi confirmată însă din surse oficiale, conform portalului citat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel