Rusia cere Israelului să nu împiedice transferul armelor sale din Siria către Ucraina

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Canalul public israelian, Kan 11, a relatat aseară că Moscova a cerut Israelului să nu obstrucționeze operațiunile Rusiei de transfer de pe teritoriul sirian a sistemelor de apărare rusești, în special a sistemelor de interceptare a rachetelor, în teatrul de operații din Ucraina.

Canalul israelian a precizat că zilele trecute au avut loc contacte între oficiali ruși de rang înalt și responsabili israelieni pe această temă.

În august, compania israeliană prin satelit ImageSat International, a informat că forțele ruse au transferat, din Siria în Rusia, bateria de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune S-300,  din cauza necesității de a întări apărarea antiaeriană a Moscovei, pe fondul războiului din Ucraina.

Rusia a furnizat forțelor regimului sirian sisteme avansate de interceptare a rachetelor și a dislocat și alte sisteme mai avansate în centrele de desfășurare a forțelor sale din Siria, pentru a consolida poziția regimului sirian și a se asigura că acesta nu va cădea.

În 2015, Rusia a ajuns la un acord de coordonare militară cu Israelul pentru a preveni fricțiunile dintre forțele ruse și cele israeliene, în special în ce privește avioanele de război.

De la semnarea acordului, cele două părți au ajuns și la un mecanism de coordonare militară pentru operațiile lor, în special în ceea ce privește raidurile israeliene. Israelul dorește în mod constant, prin coordonarea dintre baza rusă de la Hmeimim și sediul Ministerului israelian al Securității din Tel Aviv, să informeze Rusia cu privire la fiecare raid pe care intenționează să îl lanseze împotriva "camioanelor și convoaielor de arme avansate iraniene din Iran până în Liban prin teritoriul rus", chiar și atunci când lansează raiduri asupra bazelor și aeroporturilor regimului, pentru a se asigura că nu sunt lovite site-uri ruse sau soldați ruși.

Canalul a subliniat că oficialii ruși au sugerat în contactele lor cu partea israeliană că pierderea războiului din Ucraina va alimenta sentimentele antievreiești în Rusia și că președintele rus Vladimir Putin este cel care previne izbucnirea valurilor antievreiești în țară.

Conform datelor actuale israeliene, aproximativ 250.000 de evrei se află încă în Rusia. În timpul vizitei fostului prim-ministru Naftali Bennett, Israelul a încercat să obțină aprobarea guvernului rus pentru emigrarea lor în Israel fără a fi obstrucționați.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel