Rusia bombardează pentru prima dată Ucraina cu rachete Kh-32

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele ruse au făcut o nouă improvizație, folosind stocul de rachete (al aviației) destinate lovirii portavioanelor NATO, pentru a bombarda ținte pe teritoriul Ucrainei.

În noaptea de 5 – 6 mai, aeronave rusești Tu-22M3 au lansat asupra orașului ucrainean Kramatorsk, opt rachete de croazieră Kh-32, a anunțat, ieri, publicația ucraineană Defense Express, citând surse exclusive.

Racheta Kh-32, un derivat îmbunătățit al Kh-22, este o rachetă aer-suprafață supersonică (3,5 – 4,6 Mach) cu o rază de acțiune de 600 – 1.000 km, concepută special pentru atacarea portavioanelor. Potrivit Defense Express, prima lansare de probă a avut loc în februarie 2021, iar episodul de la Kramatorsk este prima întrebuințare în luptă.

O aeronavă Tu-22M3 poate transporta maxim trei rachete, masa uneia singure ajungând la aproape 6.000 de kg, din care focosul are 500 de kg.

Analiștii Defense Express apreciază că Rusia va scoate din conservare și stocul de rachete Kh-22, care, oficial, au fost dezarmate la începutul anilor 2010., Ministerul rus al Apărării intenționa, în 2018, să modernizeze 30 de rachete Kh-22 pentru a îndeplini specificațiile Kh-32, dar se pare că din lipsă de fonduri a renunțat.

Recurgerea improprie la rachetele antinavă cu rază lungă de acțiune, pentru lovirea țintelor de la sol, semnifică epuizarea stocului de „Iskander” și „Kalibr”, apreciază Defense Express, care mai remarcă că reactivarea rachetelor Kh-22 presupune riscuri de manipulare. Acestea folosesc combustibil toxic și toate lucrările de rutină trebuie efectuate cu echipamente de protecție, inclusiv măști de gaze.

Comentariul autorului: Potrivit estimărilor, din 29 aprilie, ale Pentagonului, Rusia ar fi folosit asupra Ucrainei mai mult de 1.950 de rachete, ceea ce reprezintă în jur de 50 – 60% din totalul de rachete al forțelor ruse (excluzând rachetele balistice intercontinentale), existent înainte de începerea conflictului – 24 februarie.

Principalul stoc afectat este cel al rachetelor destinate țintelor de la sol. În ultimul timp, trupele ruse au întrebuințat inclusiv rachetele antinavă Bastion și Bal, bazate în Crimeea. Eficacitatea lor asupra țintelor de la sol este îndoielnică, deoarece sunt echipate cu cap radar de dirijare pentru etapa finală a traiectoriei. Sursele ucrainene au raportat că aceste rachete nu au lovit țintele.

În afară de rachetele Kh-32, se pare că forțele ruse au început să întrebuințeze o altă resursă strategică – rachetele de crozieră cu rază lungă de acțiune din înzestrarea aviației strategice, care pot lovi ținte la 2.500 – 5.500 de km.

În atacul masiv din seara de 3 mai, asupra mai multor obiective de infrastructură ucrainene, bombardiere strategice Tu-160 au lansat peste 20 de rachete, tocmai din zona caspică, aflată la o distanță de 2.000 de km de regiunile Liov și Transcarpatia unde au fost lovite ținte. Aceste bombardiere folosesc rachete de tipul Kh-55, iar din 2012 versiunea stealth numită Kh-101.

Misiunea principală a aeronavelor Tu-160 este descurajarea nucleară a NATO, fiind echipate în acest scop cu versiunea Kh-102, care are un focos nuclear de 240 kilotone.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel