Rusia bombardează în premieră vestul Ucrainei. Forțele ruse încă se tem că MiG-29 poloneze vor ajunge în Ucraina și distrug două aerodromuri

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Avioane Su-27, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia
Avioane Su-27, sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

În această dimineață, Forțele Armate ruse au executat atacuri aeriene asupra orașelor Luțk, Ivano-Frankovsk și Dnipro, primele două aflate în vestul Ucrainei, iar al treilea în est la doar 60 de km de Zaporojie.

Potrivit publicației ucrainene Unian, Ministerul rus al Apărării a confirmat lovirea localităților Luțk și Ivano-Frankovsk, dar nu a făcut nicio referire despre Dnipro.

”Pe 11 martie, arme de înaltă precizie cu rază lungă de acțiune au atacat infrastructura militară a Ucrainei. Aerodromurile militare din Luțk și Ivano-Frankovsk au fost scoase din funcțiune”, se precizează în comunicatul Ministerului Apărării de la Moscova.

Potrivit informațiilor preliminare, o persoană a murit în timpul raidului aerian rusesc asupra orașului Dnipro, al doilea cel mai mare oraș din estul Ucrainei, după Harkov.  A fost lovită o fabrică de pantofi, iar alte bombe au căzut în apropierea unei grădinițe și a unor clădiri foarte înalte din oraș, a precizat Unian, în această dimineață.

Deși Forțele Armate ruse au anunțat, în urmă cu câteva zile, că au eliminat toate avioanele de luptă ale Kievului, în continuare atacă bazele militare aeriene ale Ucrainei. Pe 7 martie, au lovit aerodromul din Vinnița (centrul Ucrainei), în atac fiind ucise nouă persoane (cinci civili și patru militari).

 

Rusia bombardează un aerodrom militar din Ucraina, aflat la doar 80 de kilometri de Polonia

 

Aerodromul militar Luțk se află la aproximativ 80 km de frontiera cu Polonia, iar cel de la Ivano-Frankovsk la 160 km.

Pe 8 martie, Polonia a anunțat că este gata să transfere, imediat și gratuit, toate cele 28 de avioane ale sale MIG-29 de la Baza Aeriană Ramstein și să le pună la dispoziția Guvernului Statele Unite ale Americii. O zi mai târziu, SUA au respins propunerea poloneză, iar Germania a anunțat și ea că de pe teritoriul său nu vor fi transferate avioane de luptă în Ucraina, cele două țări argumentând că ar crește riscul de confruntare militară Rusia-NATO.

Cu toate acestea, SUA au confirmat pe 8 martie că, la cererea Poloniei, vor disloca în Polonia două baterii Patriot de apărare antirachetă, în timp ce Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianța nord-atlantică nu va permite lovirea teritoriului țărilor membre NATO și vor fi luate măsuri în acest sens. Realizarea unei zone de excludere aeriană în țările NATO de la granița cu Ucraina,  ar permite transferul tehnicii de luptă, deci și a avioanelor, în siguranță până la intrarea pe teritoriul ucrainean.

Mai mulți analiști militari au apreciat că, în cazul eventualelor transferuri de tehnică de luptă din Occident către Ucraina, Rusia ar putea încerca să lovească eșaloanele de dislocare chiar pe teritoriul NATO. Dar, se pare Moscova nu ia în calcul o asemenea ipoteză și mai bine țintește chiar aerodromurile din Ucraina, lovind doi iepuri dintr-o dată – nu atacă teritoriul NATO și face aproape imposibil transferul avioanelor MiG-29 poloneze, pentru că nu mai au unde ateriza.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel