Avionul rusesc Il-20 a fost doborât în apropiere de Siria de o rachetă de producţie sovietică

S.I. Catalin / 18 sep 2018 / 11:42

Avionul rusesc Il-20 a fost lovit de sistemul de apărare S-200 aparţinând forţelor aeriene din Siria, deoarece acestea încercau să se apere de atacurilor aeriene efectuate de avioanele F-16 ale Israelului asupra unor ţinte siriene, potrivit Ministerul rus al Apărării.

Armata rusă declară că raidul israelian asupra Siriei a declanșat un lanț de evenimente, ceea ce a condus la doborârea unui avion rusesc Il-20 de către o rachetă S-200 din Siria. Moscova își rezervă dreptul de a răspunde în mod corespunzător, potrivit Russia Today.

Toţi cei 15 membri ai echipajului care se aflau la bordul aparatului au fost ucişi, a anunţat Ministerul rus al Apărării, citat de agenţiile de presă ruse.

S-200 sau SA-5 (cod NATO: Gammon, inițial Tallinn) este o rachetă sol-aer cu rază lungă de acțiune, proiectată în anii 1960, de altitudine medie-mare, cu ghidaj radar, fabricată de întreprinderea sovietică/rusă NPO Almaz. Este concepută pentru a apăra suprafețe întinse de atacurile bombardierelor sau a altor avioane strategice.

Luni seara, patru avioane de luptă F-16 israeliene au atacat țintele din provincia siriană Latakia după ce s-au apropiat de Marea Mediterană, se arată într-un comunicat al ministerului rus al Apărării. Avioanele de război israeliene au zburat la mică altitudine și "au creat o situație periculoasă pentru alte aeronave și nave din regiune", a spus ministerului rus al Apărării.

Ministerului rus al Apărării a declarat că în zona în care avioane de luptă F-16 israeliene efectuau operaţiunea militară se afla fregata "Auvergne" a Marinei Franceze, precum și un avion rus Il-20.

"Piloții israelieni au folosit avionul rus ca un paravan pentru a fi vizat de forțele de securitate aeriană din Siria. Ca o consecință, Il-20, care are o secțiune transversală mult mai mare decât F-16, a fost lovit de o rachetă a sistemului de apărare S-200 ", se spune în comunicat.

Ministerul rus a subliniat că israelienii trebuie să fi știut că avionul rus era prezent în zonă, ceea ce nu i-a împiedicat ,,să provoace''. Israelul nu a reușit niciodată să avertizeze Rusia în legătură cu operaţiile sale planificate în prealabil. Avertismentul a venit cu un minut înainte de începerea atacului, care "nu a lăsat timp pentru a poziţiona avionul rus într-o zonă sigură", se mai spune în comunicatul ministerului rus al Apărării.

Ceea ce uită oficialii ministerului rus al Apărării se menţioneze este că Siria a fost printre primele ţări care au primit sistemul S-200 de la Uniunea Sovietică. Cu alte cuvinte avionul rus Il-20 a fost doborât de o rachetă trasă dintr-un sistem S-200 pe care Uniunea Sovietică, astăzi Rusia, l-a livrat Siriei.

Siria este considerată a fi prima țară din afara Uniunii Sovietice, care a utilizat S-200, Siria a cumpărat un total de opt lansatoare S-200 Angara și 96 de rachete din URSS între 1982 și 1985. În această perioadă, sistemul a fost desfășurat în trei locații: orașul Homs, Dumayr (nord-est de Damasc) și orașul As Suwayda din sud. În 2014, cinci sisteme S-200 din Siria erau considerate ca fiind active, potrivit missilethreat.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy