Avionul rusesc Il-20 a fost doborât în apropiere de Siria de o rachetă de producţie sovietică

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Avionul rusesc Il-20 a fost lovit de sistemul de apărare S-200 aparţinând forţelor aeriene din Siria, deoarece acestea încercau să se apere de atacurilor aeriene efectuate de avioanele F-16 ale Israelului asupra unor ţinte siriene, potrivit Ministerul rus al Apărării.

Armata rusă declară că raidul israelian asupra Siriei a declanșat un lanț de evenimente, ceea ce a condus la doborârea unui avion rusesc Il-20 de către o rachetă S-200 din Siria. Moscova își rezervă dreptul de a răspunde în mod corespunzător, potrivit Russia Today.

Toţi cei 15 membri ai echipajului care se aflau la bordul aparatului au fost ucişi, a anunţat Ministerul rus al Apărării, citat de agenţiile de presă ruse.

S-200 sau SA-5 (cod NATO: Gammon, inițial Tallinn) este o rachetă sol-aer cu rază lungă de acțiune, proiectată în anii 1960, de altitudine medie-mare, cu ghidaj radar, fabricată de întreprinderea sovietică/rusă NPO Almaz. Este concepută pentru a apăra suprafețe întinse de atacurile bombardierelor sau a altor avioane strategice.

Luni seara, patru avioane de luptă F-16 israeliene au atacat țintele din provincia siriană Latakia după ce s-au apropiat de Marea Mediterană, se arată într-un comunicat al ministerului rus al Apărării. Avioanele de război israeliene au zburat la mică altitudine și "au creat o situație periculoasă pentru alte aeronave și nave din regiune", a spus ministerului rus al Apărării.

Ministerului rus al Apărării a declarat că în zona în care avioane de luptă F-16 israeliene efectuau operaţiunea militară se afla fregata "Auvergne" a Marinei Franceze, precum și un avion rus Il-20.

"Piloții israelieni au folosit avionul rus ca un paravan pentru a fi vizat de forțele de securitate aeriană din Siria. Ca o consecință, Il-20, care are o secțiune transversală mult mai mare decât F-16, a fost lovit de o rachetă a sistemului de apărare S-200 ", se spune în comunicat.

Ministerul rus a subliniat că israelienii trebuie să fi știut că avionul rus era prezent în zonă, ceea ce nu i-a împiedicat ,,să provoace''. Israelul nu a reușit niciodată să avertizeze Rusia în legătură cu operaţiile sale planificate în prealabil. Avertismentul a venit cu un minut înainte de începerea atacului, care "nu a lăsat timp pentru a poziţiona avionul rus într-o zonă sigură", se mai spune în comunicatul ministerului rus al Apărării.

Ceea ce uită oficialii ministerului rus al Apărării se menţioneze este că Siria a fost printre primele ţări care au primit sistemul S-200 de la Uniunea Sovietică. Cu alte cuvinte avionul rus Il-20 a fost doborât de o rachetă trasă dintr-un sistem S-200 pe care Uniunea Sovietică, astăzi Rusia, l-a livrat Siriei.

Siria este considerată a fi prima țară din afara Uniunii Sovietice, care a utilizat S-200, Siria a cumpărat un total de opt lansatoare S-200 Angara și 96 de rachete din URSS între 1982 și 1985. În această perioadă, sistemul a fost desfășurat în trei locații: orașul Homs, Dumayr (nord-est de Damasc) și orașul As Suwayda din sud. În 2014, cinci sisteme S-200 din Siria erau considerate ca fiind active, potrivit missilethreat.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel