Rusia are o ”Linie Maginot” care încă funcționează, deși dă semne de uzură. Ucrainenii au un obiectiv imediat: Întreruperea fluxului logistic al rușilor

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Mortier al forțelor ucrainene / The Armed Forces of Ukraine
Mortier al forțelor ucrainene / The Armed Forces of Ukraine

Deși pe câmpurile de luptă din Ucraina se înregistrează vreme caldă cu precipitații reduse, intensitatea conflictelor terestre este relativ moderată.

Situația din jurul Bahmutului este marcată de sosirea unor forțe ucrainene suplimentare care recent au eliberat de la sud de oraș (Klișciivka și Andriivka) și avansează mai departe în împrejurimile lor.

La rândul lor, rușii încearcă să pună presiune în nordul frontului, lângă Harkiv, pe axa Lîman-Kupiansk. Potrivit oficialilor ucraineni, ocupanții ruși formează 12 companii de asalt în  aceste direcții, ceea ce înseamnă masare a aproximativ  2.000 de militari. Totuși, numărul de militari pregătiți pe care Rusia reușește dă-l mobilizeze este unul în scădere. ”Înainte vorbeam despre grupuri tactice de batalion, acum vorbim doar despre companii”, remarcă Ilya Yevlash, șeful serviciului de presă al grupului estic de trupe al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Direcția Kupyansk este o prioritate pentru armata rusă pentru a distrage atenția Forțelor Armate din alte direcții în care au succes, susține Oleg Synegubov , șeful Administrației Militare Regionale Harkiv.

Zona principală a ofensivei, în sud, la Zaporijia, mai jos de orașul Orihiv. Prezența forțelor ucrainene a fost documentată în apropierea de nord, nord-est și estul satului Novoprokopivka (următorul pas este spre sud, spre Tokmak) - precum şi pe abordările vestice şi sud-vestice de satul Verbove (situat la aproximativ 10 km est de Robotîne).

Desigur, aceste evoluții nu sunt spectaculoase la prima vedere și nu se întâmplă rapid, dar schimbă profund situația de pe câmpul de luptă - la fel ca și campaniile de atacuri aeriene din interior (rachete ucrainene pe Tokmak și Berdiansk și bombe rusești cu ghidaj grele pe un număr de orașe și sate din regiunea Herson).

 

S-a prăbușit apărarea rușilor în sud? Nu, dar ucrainenii au un obiectiv imediat: Întreruperea fluxului logistic

2. -imagine fara descriere- (1_50887000.PNG)Harta frontului din zona Robotîne-Verebove

Analiștii ucraineni sunt mai optimișiti în această privință. Într-adevăr, capturarea Robotîne este un punct important, iar străpungerea unor linii rusești cu blindate Stryker, vehicule blindate Marder și MaxxPro arată că o parte din zone pot fi străbătute de tehnică de luptă grea.

Totuși, situația tactică din Verbove rămâne neclară, deoarece forțele ucrainene au continuat operațiunile ofensive în vestul regiunii Zaporijia pe 26 septembrie. 

Elemente, probabil mult slăbite, ale Diviziei 42 de puști motorizate a Armatei 58 a Federației Ruse contraatacă din ce în ce mai mult în zona Novoprokopivka, ceea ce sugerează că forțele de elită aeropurtate, responsabile cu ducerea acțiunilor de luptă aici, au fost în mare parte destructurate, scrie ISW.

Totuși, nu putem spune că toate liniile Surovikin au fost rupte, iar obiectivul de a avansa până la Marea Azov este încă foarte îndepărtat. Probabil, forțele ucrainene au ca obiectiv imediat să înainteze suficient pentru a putea întrerupe fluxul logistic dintre grupările de nord și de sud ale trupelor rusești prin artileria convențională, pentru care muniția este mai ieftină decât pentru lansatoarele de rachete HIMARS.

Obuzier M777 / The Armed Forces of Ukraine

Pentru aceasta, presiunea continuă pe drumul de lângă Novopokrovka pentru a acoperi Verbove din două părți, iar capul de pod din sudul satului se extinde și el, subliniază publicația ucraineană LB, într-o analiză a situației de pe frontul de sud.

Publicația mai remarcă succesul focului de contra-baterie, care a scos din funcțiune ”câteva zeci de tunuri remorcate și tunuri autopropulsate, iar radarele contra-baterie și stațiile EW au fost distruse ”.

Dar chiar și aceștia recunosc că avansul nu se va întâmpla rapid din cauza fortificațiilor sălbatice ale rușilor, mai ales în condițiile în care nu există superioritate aeriană, am putea spune, nici măcar paritate aeriană.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel